Liderul UJS „Pro Educația” Suceava cere parlamentarilor suceveni să voteze ca Educația să primească 6 la sută din PIB conform Legii Educației


Intră acum și în grupul de

Liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava, Traian Pădureț, a transmis, sâmbătă, din partea membrilor de sindicat pe care îi reprezintă o solitare parlamentarilor de Suceava care să voteze la Legea bugetului pentru anul 2023 o alocare de 6 la sută din PIB pentru Educație, conform Legii Educației, subliniind că proiectul Legii bugetului arată că se continuă subfinanțarea acestui sector.

El arată că UJS „Pro Educația” Suceava, a luat act de proiectul de Lege privind bugetul de stat pe anul 2023, prin care, din nou, educației i se alocă un procent din produsul intern brut mult mai mic decât cel stipulat la art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011.

„Se continuă astfel lungul șir al măsurilor de subfinanțare a educației – 2.24% în anul 2018, 2.92% în anul 2019, 2.90% în anul 2020, 2.39% în anul 2021 și 2.28% în anul 2022. Mai mult, efect al noii Ordonanțe de urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, foarte mulți angajați din educație nu vor beneficia de nicio creștere salarială și se creează, din nou, excepții/derogări de la dispozițiile generale ale Legii-cadru nr. 153/2017, în detrimentul personalului din învățământ, în condițiile în care: – creșterea salarială pentru o parte dintre salariații din învățământ va fi 0, iar cei mai mulți nu vor beneficia nici de 10%, procentele de creștere fiind mult mai mici; – se plafonează din nou drepturilor salariale suplimentare (prin imposibilitatea calculării la salariul de bază în plată) și indemnizația de hrană; – vor exista în continuare salariați care nu vor atinge salariile de bază din anexa la Legea-cadru nr. 153/2017; – personalul din învățământ va rămâne singura categorie de salariați din sectorul bugetar care nu va beneficia de plata sporurilor pentru condiții de muncă”, arată Traian Pădureț.

El menționează că Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” la care este afiliată uniunea sindicală suceveană pe care o reprezintă a transmis Guvernului propuneri de modificare a proiectului, inclusiv în sensul eliminării dispoziției referitoare la prorogarea alocării procentului de 6% din PIB pentru educație și că aceleași amendamente au fost susținute și în Plenul Consiliului Economic și Social de către domnul președinte Marius Ovidiu Nistor (membru al Plenului CES), fiind însușite de majoritatea participanților la ședință.

„Considerăm că este inadmisibil ca prevederile Constituției și ale unei legi organice să fie aruncate în derizoriu, prin prorogarea, pentru al doisprezecelea an consecutiv, a alocării procentului de 6% din produsul intern brut pentru finanțarea educației. Este obligatoriu ca întreaga clasă politică să înțeleagă că trebuie investit în educație, atât în infrastructură, cât și în resursa umană”, mai arată liderul sindical sucevean.

El arată că, în aceste condiții, sunt imperios necesare majorarea corectă (având în vedere și inflația), cu cel puțin 15%, a salariilor întregului personal din învățământ, calculul corect al drepturilor salariale suplimentare, prin raportare la salariul de bază în plată,   acordarea sporurilor pentru condiții de muncă,  plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă (în condițiile în care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător este imposibilă),  suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice, astfel încât unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune majorarea indemnizației de hrană, prin raportare la salariul minim brut pe țară garantat în plată în anul 2023.

„Nimic din toate acestea nu se pot însă realiza fără un buget corespunzător, astfel că este obligatorie alocarea a minim 6% din PIB pentru sistemul educațional, în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”, a menționat Traian Pădureț.

Mai mult, el transmite parlamentarilor suceveni că ani la rând angajații din învățământ au fost umiliți prin încălcarea drepturilor stipulate în legislație, prin menținerea unei salarizări nemotivante, prin birocratizare excesivă, prin politizare, prin diminuarea meritocrației și încurajarea imposturii profesionale și că în repetate rânduri, Parlamentul României a adoptat acte normative în favoarea sistemului de învățământ și a personalului din învățământ, dar Guvernul a prorogat în mod constant aplicarea acestora.

„Parlamentul României poate să arate, prin amendarea proiectului Legii privind bugetul de stat pe anul 2023, în sensul alocării pentru învățământ a 6% din PIB, că educația este o prioritate. Acum aveți șansa de a alege: să fiți alături de noi, de cadrele didactice, de elevi, de părinți, votând respectarea art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, sau să votați varianta Guvernului, care menține subfinanțarea sistemului educațional. Vă solicităm să VOTAȚI 6% DIN PIB PENTRU EDUCAȚIE!”, a transmis Traian Pădureț.  

              


Intră acum și în grupul de