Ioan Bălan cere ministrului Muncii să grăbească elaborarea legii salarizării din sistemul public pentru că actuala lege a fost prost implementată și mii de angajați s-au adresat instanțelor de judecată


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Muncii, Marius Budăi, informații legate de stadiul elaborării noii legislații privind salarizarea din sistemul public în condițiile în care legea actuală a generat numeroase procese în instanțele de judecată.

„Reformarea sistemului public de salarizare din România nu reprezintă numai o condiționalitate asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ci și un imperativ pentru a elimina inechitățile din sistem, pentru a stimula corespunzător angajații și pentru a elimina miile de procese în care sunt angrenate instituțiile publice. Din cauza unei implementări deficitare a Legii nr.153/2017, mii de angajați s-au adresat instanțelor de judecată și, în cele mai multe dintre cazuri, instanțele le-au dat câștig de cauză”, a spus Ioan Bălan.

El a precizat că într-o asemenea situație se află și Consiliul Județean Suceava care are de achitat peste 12,4 milioane de lei către cei 49 de angajați DGASPC Suceava, pentru drepturi salariale câștigate în instanță, fiind emisă și o decizie de executare silită pe numele instituției.

„Chiar și Ministerul Muncii a fost pus în situația de a plăti unor angajați din structura centrală a ministerului, care s-au adresat instanțelor și au câștigat unele drepturi salariale, generate de slaba implementare a legislației în materie de salarizare”, a arătat deputatul liberal sucevean.

Potrivit acestuia, deși o nouă lege a salarizării, care să fie implementată unitar pentru toate categoriile de personal, ar pune capăt miilor de procese deschise în instanță, proiectul legii care trebuie aprobat și implementat încă din prima parte a anului 2023 este încă necunoscut.

Având în vedere aceste aspecte, Ioan Bălan cere ministrului Muncii să spună când va fi aprobat în Guvern și transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare proiectul de lege privind reforma în domeniul salarizării din sectorul public.

Mai mult, el arată că în vederea corectării tuturor inechităților din sistem este necesară implementarea unitară a noilor dispoziții legale și îi cere ministrului să comunice impactul bugetar al noii legi a salarizării în anul 2023.

Totodată, Ioan Bălan cele să i se comunice cuantumul tuturor drepturilor salariale achitate de statul român, în baza deciziilor instanțelor de judecată, după implementarea parțială și discriminatorie a Legii nr.153/2017.


Intră acum și în grupul de