Președintele PMP, Eugen Tomac, lansează de la Suceava campania „Semnează pentru România în Schengen”: Este un demers care ține de demnitatea noastră ca cetățeni


Intră acum și în grupul de

Președintele PMP, europarlametarul Eugen Tomac, a anunțat, marți, de la Suceava lansarea campaniei „Semnează pentru România în Schengen” arătând că miza acestui demers este ca Parlamentul European, ca reclamant privilegiat, să se implice în procesul pe care l-a inițiat împotriva Consiliului European care nu a aprobat aderarea României la Spațiul Schengen.

El a amintit că în 8 decembrie anul trecut a avut loc ședința Consiliului JAI unde România, Bulgaria și Croația trebuiau primite în Spațiul Schengen și că acest lucru nu s-a întâmplat deși Comisia Europeană și Parlamentul European au cerut Consiliului JAI să adopte această decizie.

Tomac a precizat că după aderarea la UE, România urma să fie invitată la spațiul de liberă circulație Schengen când îndeplinește criteriile de aderare.

„Deși îndeplinim criteriile din 2010 s-a pus pe ordinea de zi abia în 8 decembrie 2022”, a spus Tomac.

El a arătat că din cauza blocajului Austriei în Consiliul JAI a fost generat un conflict juridic prin care 20 de milioane de cetățeni români sunt neîndreptățiți pentru că li se interzice accesul liber în UE.

Tomac a spus că a cerut Guvernului, Parlamentului, ca reclamanți privilegiați să atace la Curtea de Justiție a UE decizia și pentru că nu au făcut-o a ales să facă el această acțiune împotriva deciziei.

https://www.youtube.com/live/P1y6nEj7Tdo?feature=share

Președintele PMP a spus că Parlamentul European poate interveni într-un proces în baza unei petiții susținute de cetățeni.

„În acest sens am lansat această campanie prin care invit românii să intre pe portalul romaniainschengen.ro poate intra pentru a semna petiția de a susține acest demeres”, a declarat Tomac care a arătat că și-ar dori ca un număr cât mai mare de cetățeni români să fie alături.

Pe lângă anularea în acțiune, el a mai cerut ca deputații din PE să primească, în baza deciziei, calitatea de reclamant privilegiat.

„Este un demers care ține de demnitatea noastră ca cetățeni. Să ne găsim dreptatea acolo unde se face la Curtea de Justiție a UE. Este singura poartă pe unde putem intra cu demnitate în Spațiul Schengen într-un termen rezonabil”, a spus Tomac.

Potrivit acestuia procesul ar putea fi finalizat în decurs de un an și jumătate-doi ani și nu suspendă nicio negociere politică și că el va putea retrage acțiunea dacă România va intra în Spațiul Schengen.


Intră acum și în grupul de