Deputatul Mirela Adomnicăi:Dosarele de pensii ale sucevenilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicāi a anunțat că românii care au lucrat sau lucrează în Italia, printre care se regăsesc și foarte mulți suceveni vor beneficia de soluționarea mai rapidă a dosarelor de pensie.

Adomnicāi a spus că ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a avut discuții în acest sens cu omologul său din Republica Italiană, Marina Elvica Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale.

Casele de Pensii din România au semnalat nu o dată faptul că procesul de recunoaștere a acestor drepturi este dificil și poate dura până la trei ani, a explicat deputatul sucevean.

„Această situație a fost discutată cu reprezentanta guvernului italian în urma unei întrevederi solicitată de Simona Bucura-Oprescu la Luxemburg, la Consiliul Uniunii Europene dedicat miniștrilor muncii, ocupării și politicilor sociale. 

Apreciez atât demersul dnei Simona Bucura-Oprescu de a rezolva această problemă care stagnează de ani de zile, cât și reacția promptă a ministrului italian, care s-a implicat personal în soluționarea acestei proceduri greoaie care afectează mii de români”, a menționat Adomnicāi.
 

Din datele existente, în momentul de față sunt în jur de 5000 de dosare întârziate, a precizat deputatul PSD.

Una dintre primele măsuri luate de ministrul italian al Muncii constă în formarea a 10 funcționari italieni din ministerul de resort care se vor ocupa în mod special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA, a declarat Adomnicāi.

„Potrivit statisticilor oficiale, în Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000”, a concluzionat Adomnicāi.


Intră acum și în grupul de