FOTO VIDEO Spectacol al Ansamblului „Dolina Słomki” din Polonia și degustare de specialități culinare, de Zilele Culturii Polone, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România organizează în perioada 10-12 septembrie, în judeţul Suceava, Zilele Culturii Polone, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.

Prima parte a evenimentelor dedicate ediției a XVII-a a Zilelor Culturii Polone s-a încheiat în municipiul Suceava, vineri, 11 septembrie, la Casa Polonă (Dom Polski), cu un spectacol al ansamblul folcloric de tineret „Dolina Słomki” din Stronie – Polonia.

Ansamblul a prezentat cântece și dansuri tradiționale din regiunea Lachy Sądeckie precum: „krakowiak”, „tramelki”, „sztajerki”, „polka”. Tinerii artiști au fost acompaniați de o orchestră compusă din vioare, clarinet, trompetă și contrabas.

Ansamblul din Polonia este condus de Joanna și Roman Liszek, director muzical Łukasz Liszek, iar coregraf este Elżbieta Sroka.

Ansamblul „Dolina Słomki” a luat ființă în anul 2008 din inițiativa familiei Joanna și Roman Liszek din Stronie. Localitatea Stronie este așezată în comuna Łukowica, în districtul Limanowa, iar etnografic face parte din grupa numită Lachy Sądeckie. Prin satul Stronie curge râul Słomka. De aici provine și denumirea ansamblului.

Acesta este compus din 70 de copiii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 20 de ani, care cu mult etuziasm și energie prezintă pe scenă bogăția dansului, a cântecului si a tradițiilor din regiunea locuită de Lachy Sądeckie. Copiii portă costume tradiționale care uimesc cu frumusețea lor și care sunt renumite datorită ornamentelor bogate. Identitatea lor culturală se poate observa în muzică, în dans și în cântec. Cultura grupului etnografic Lachy Sądeckie fascinează prin bogăția costumelor, prin dialectul specific și prin folclor.

Cu toate că își desfășoară activitatea de puțin timp, ansamblul folcloric de tineret „Dolina Słomki”a câstigat deja multe premii și mențiuni.

La finalul spectacolului invitații s-au delectat cu câteva specialități culinare specifice polonezilor.

Evenimentele dedicate Zilelor Culturii Polone vor continua și sâmbătă, 12 septembrie, la Solonețu Nou, cu „Sărbătoarea Roadelor”.


Intră acum și în grupul de