FOTO Alteţa Sa Regală Principesa Maria s-a aflat, luni, în prima sa vizită în municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Alteţa Sa Regală Principesa Maria s-a aflat, luni, pentru prima oară într-o vizită în municipiul Suceava şi a participat la lansarea a volumelor “Balcicul Reginei Maria” şi “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, eveniment ce a fost găzduit de Biblioteca Bucovinei “I:G Sbiera”Suceava.principesa maria (10)

 

În cursul dimineţii de luni Alteţa sa Regală Principesa Maria a avut o întrevedere cu subprefectul de Suceava, Atanasă Nistor, apoi a vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei şi Complexul de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie Blijdorp Suceava, iar după-amiaza a participat la lansarea volumelor  “Balcicul Reginei Maria”, autor Diana Mandache şi “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, autor Sandra Gătejeanu- Gheorghe.

Alteţa Sa Regală a declarat la Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”  că este “foarte bucuroasă” că se află la Suceava, unde a venit pentru prima oară, şi a mulţumit organizatorilor pentru invitaţia de a participa la lansarea celor două volume, arătând că acest eveniment este unul “important pentru noi, pentru dumneavoastră”.

Directorul Bibliotecii Bucovinei “I.G.Sbiera” Suceava, Gabriel Cărăbuş, a urat bun venit Alteţei Sale Regale la lansarea celor două cărţi, eveniment găzduit într-o clădire construită între 1926-1929, în perioada României Mari.

Profesorul universitar sucevean Elena Brânduşa Steiciuc a prezentat volumele “Balcicul Reginei Maria”, semnat de Diana Mandache şi “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu- Gheorghe arătând că volumele “se oglindesc unul în celălalt”, iar cele două tinere autoare au „destinele împletite” nu numai cu destinul Casei Regale a României, ci şi cu cel au cercetării istoriei.

Steiciuc a spus că Regina Maria a fost “o personalitate carismatică”, interesantă, descendentă a familiei regale a Marii Britanii şi a ales Balcicul ca reşedinţă, un “ţinut mirific”, aflat la malul mării, pe care l-a transformat într-un “paradis”, “într-o oază de linişte”.principesa maria (29)

Ea a subliniat că Balcicul a fost locul unde Regina Maria şi-a scris o parte din jurnal şi unde a fost imortalizată alături de alţi membri ai familiei regale.

Profesorul universitar sucevean a mai spus că volumul “Balcicul Reginei Maria”, semnat de Diana Mandache, este structurat în şapte capitole, ce corespund unei etape din „crearea Balcicului înfloritor din perioada interbelică” şi prezintă detalii concrete privind modul în care Regina Maria a început să construiască reşedinţa de la Balcic, ajutată de arhitecţi şi decoratori, loc ce a devenit un “nucleu de civilizaţie” şi a atras numeroşi scriitori, artişti şi mai ales pictori, care au regăsit în acest spaţiu “o imagine foarte exotică”, pe care au imortalizat-o în creaţiile lor.

Referindu-se la volumul “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, semnat de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, profesorul universitar sucevean a precizat că acesta ne ajută să cunoaştem mai bine o personalitate a lumii contemporane, un model de lidership feminin. “Acest volum vine să ne ajute pe noi să completăm informaţiile cu privire la Casa Regală a României şi a Principesei Margareta. Volumul reface traiectoria acestei personalităţi de la copilărie, până la vârsta adultă”, a spus Steiciuc care a adăugat că Principesa Margareta este “puternic implicată în viaţa socială şi culturală”.

Ea a menţionat că volumul include imagini din timpul copilăriei, din timpul studiilor, dar şi din perioada revenirii Alteţei Sale Regale, Principesa Margareta în România.

La finalul evenimentului, Alteţa Sa Regală Principesa Maria a oferit autografe participanţilor la acest eveniment.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de