Florin Haidamac la lansarea romanului său „Copiii din tren coboară la prima”: „Fiecare dintre noi suntem o poveste extraordinară, dar, din păcate, uităm acest lucru”


Intră acum și în grupul de

Cartea “Copiii din tren coboară la prima”, ce poartă semnătura medicului sucevean Florin Haidamac, a fost lansată, luni, la Muzeul de Istorie din Suceava în prezenţa unui public numeros, dar şi a eroului central al romanului, Cornel Manaz, a cărui impresionantă poveste de viaţă poate constitui un adevărat „manual” de supravieţuire şi un model de curaj şi perseverenţă.

haidamac Florin

 

Romanul “Copiii din tren coboară la prima” semnat de medicul Florin Haidamac este scris cursiv, într-un ritm antrenant, cu mult umor, dar şi cu emoţie, pentru că povestea lui Cornel Manaz, eroul romanului, cel care şi-a petrecut o parte din viaţă în sistemul de protecţie socială, impresionează prin trăirile şi suferinţele sale, dar şi prin perseverenţa cu care şi-a urmat visul de a reuşi în viaţă, a precizat Tiberiu Avram, cel care a scris prefaţa cărţii.

Potrivit lui Avram, deşi este o carte uşor de citit, în mod paradoxal, sunt momente în care, în ciuda cursivităţii naraţiunii,  cititorul „se poticneşte” şi are nevoie de un răgaz “ca să-şi tragă sufletul”.

“E greu să citeşti despre ce fac nişte copii ca să uite de foame, ce poziţie caută ca să nu le mai chiorăie maţele, e greu să fii dureros surprins poate de fericirea unui copil ce descoperă pentru prima oară un frigider plin cu mâncare, din care poate lua orice, atunci când vrea el, atunci când îi este foame”, a subliniat Tiberiu Avram referindu-se la momentele dramatice trăite de eroul romanului.

El a precizat că romanul este “mai mult decât povestea lui Cornel Manaz”, este un adevărat “manual” despre cum să reuşeşti în viaţă şi despre cum să nu te laşi copleşit de probleme şi de greutăţi arătând că sloganul “ Mie îmi aparţine ceea ce dăruiesc”, ce-i aparţine lui Cornel Manaz, ar trebui “îmbrăţişat” de cât mai multe persoane.

La rândul său, Florin Haidamac, a declarat la lansarea cărţii sale că cititorii vor descoperi o altă faţetă a scriitorului, alta decât cea cu care s-au obişnuit până acum, în paginile noului roman regăsindu-se multă emoţie, mai ales că personajele şi întâmplările prezentate sunt reale.public haidamac

“Eu spun că un scriitor trebuie să aibă foarte multă emoţie şi despre asta este vorba în carte, despre emoţie şi despre o poveste extraordinară. Fiecare dintre noi suntem o poveste extraordinară, dar, din păcate, uităm acest lucru”, a spus Haidamac.

El a mărturisit că până la apariţia acestei cărţi a scris ficţiune şi că, deşi este “un novice” în acest domeniu, a dorit să transmită „emoţie, o motivaţie şi un drum care, chiar dacă pleacă de nicăieri, nu înseamnă neapărat că ajunge nicăieri”.

Protagonistul romanului, Cornel Manaz, şi-a început discursul cu motto-ul după care şi-a ghidat viaţa “Mie îmi aparţine ceea ce dăruiesc” arătând că toate cuvintele rostite în faţa publicului se doresc a fi “ca un dar” oferit celor prezenţi.

El a mulţumit tuturor celor care, de-a lungul vieţii, i-au întins o mână de ajutor spunând că unul dintre ei este Stefan Armer.

“Mulţumesc foarte mult şi soţiei mele- am avut o luptă de dus pentru această carte- în mod public îmi cer şi iertare că poate am supărat-o şi cu siguranţă am supărat-o în anumite circumstanţe în privinţa acestui lucru greu, că poate sunt lucruri pe care le-am destăinuit în carte şi nu am reuşit sau nu am avut tăria să o fac în mod personal faţă de soţia mea şi o rog să mă înţeleagă”, a spus Cornel Manaz.

El a arătat că această săptămână este una specială şi plină de evenimente pentru el, mai ales că împlineşte vârsta de 30 de ani, aniversează trei ani de când s-a căsătorit şi este lansată cartea “Copiii din tren coboară la prima”, de Florin Haidamac.

La lansarea cărţii a participat şi Stefan Armer, cel care a venit pentru prima dată în România  în anul 1992, ca voluntar al unei asociaţii creştine din Germania împreună cu alţi tineri din Frankfurt, pentru a oferi programe creştine orfanilor din Dorohoi în timpul vacanţei de vară.

Armer a spus că un an mai târziu l-a cunoscut pe Cornel Manaz în orfelinatul de băieţi din Dorohoi, ce fusese transferat de la un cămin din Botoşani.Florin Manaz Stefan Armer

El a povestit despre prietenia care îi leagă subliniind că acesta a devenit un adevărat membru al familiei sale.

Stefan Armer a remarcat capacitatea de învăţare şi adaptare a lui Cornel Manaz spunând că acesta a reuşit să înveţe mai repede limba germană decât a reuşit el şi soţia sa să înveţe limba română.

Preşedintele “Salvaţi Copiii”Suceava, Camelia Iordache, a declarat că citit această carte din dorinţa de a afla cum a reuşit un copil instituţionalizat, pentru care „afecţiunea era un lux”, să se adapteze timpurilor, să devină „omul echilibrat de azi”, ce a avut curajul să-şi spună povestea.

Ea a spus că cele zece procente din încasările obţinute din vânzarea cărţii “Copiii din tren coboară la prima” de Florin Haidamac, ce vor fi donate către “Salvaţi Copiii” Suceava, vor fi folosite pentru derularea unui proiect în Centrul de Plasament Solca.

Profesorul de limba română şi criticul literar Isabel Bedreagă a declarat că romanul “Copiii din tren coboară la prima” este unul realist, iar perspectiva naratorului este una tradiţională.

“Cred că în mâna dumneavoastră se află un roman în care domnul Florin Haidamac a pus tot sufletul şi a făcut din domnul Cornel Manaz un personaj. Este mai mult decât o persoană în carne şi oase, deja este un personaj pe hârtie, acel Cornel care a depăşit ca mulţi dintre noi, privilegiaţi de altfel, întrucât nu am trecut prin experienţele sale de viaţă, însă fiecare dintre noi am experimentat singurătatea fiinţei umane în faţa societăţii, am experimentat, de ce nu?!, singurătatea în faţa semenilor, care simţim uneori că nu ne aud, dar şi singurătatea în faţa Divinităţii. În acest roman sau în această culegere de texte narative diverse simţim şi omul singur în faţa Divinităţii, care nu are întotdeauna un răspuns direct”, a spus Isabel Bedreagă.

După lansarea acestei cărţi, Cristian Dohănici, elev în clasa a XI-a, laureat al Concursului de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur”, a susţinut un recital la chitară.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de