Gheorghe Flutur este foarte nemulțumit de ce se petrece la APIA în privinţa plăţii subvențiilor în agricultură

Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, s-a declarat extrem de nemulţumit de ceea ce se petrece în momentul de faţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, în privinţa modului în care agricultorii îşi primesc subvenţiile. Gheorghe Flutur, care candidează pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, a declarat luni că în ultima perioadă a avut mai multe interpelări adresate ministrului agriculturii, Achim Irimescu în care sesiza problemele existente cu plata subvenţiilor în agricultură, însă din păcate nu s-a întâmplat pentru rezolvarea acestora.Hora Bucovinei (58)

„Parcă s-au ferit să spună clar adevărul despre programul informatic care nu a funcţionat şi despre celelalte problemele pe care le-a găsit în minister şi la APIA”, a precizat Flutur. El a adăugat că nu vrea să incrimineze în nici un fel salariaţii APIA, însă nu este normal ca agricultorii şi fermierii să nu-şi primească banii care li se cuvin, dar nici să nu li se explice care au fost motivele pentru care s-au înregistrat aceste întârzieri. „Nu incriminez salariaţii. Dar pentru că s-a întârziat nepermis de mult cu acordarea subvenţiilor, acum sunt sute de oameni care aşteaptă la uşile birourilor APIA, iar funcţionarii nici nu au timp să le explice. Vin oamenii de la distanţe de 30 de kilometri şi trebuie să vină de două ori. Pentru că le dă o primă tranşă şi peste trei săptămâni le dă a doua tranşă. Guvernul României şi Ministerul Agriculturii vor trebui să simplifice această chestiune”, a declarat Gheorghe Flutur. Senatorul PNL de Suceava a mai precizat că agricultorii şi fermierii sunt nevoiţi să stea la cozi interminabile pentru a-şi primi drepturile care li se cuvin, şi mai mult, el personal a întâlnit la aceste cozi bătrâni care ieşiseră de curând din spital şi care stăteau ore întregi pentru a intra în posesia banilor din subvenţii. „Am găsit bătrâni care stăteau şapte ore la cozi la APIA, deşi erau operaţi recent. Nu e în regulă şi trebuie găsite soluţii civilizate. O ţară europeană trebuie să găsească soluţii. Cozile ne aduc aminte de alte vremuri. Din păcate au apărut şi la noi aceste cozi la APIA şi trebuie găsite soluţii pentru a nu mai exista”, a declarat Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, liderul PNL Suceava a mai precizat că şi în domeniul zootehniei este un adevărat dezastru, având în vedere că bazele de date cu numărul de animale al fermierilor nu a mai fost actualizat. „Sunt crescători care au şapte animale, dar primesc subvenție pentru trei pentru că nu s-a mai actualizat numărul acestora în baza de date. O încâlceala de nedescris este şi cu pajiștile, problemă care vine şi de la județ, cu arondarea pajiștilor, care trebuia făcută în ianuarie şi nu acum, în luna mai, cu jandarmii”, a încheiat Gheorghe Flutur. El a mai spus că este necesare depolitizarea „structurilor de jos” din instituţiilor descentralizate, având în vedere că „PSD le-a politizat excesiv” atât timp cât au fost la guvernare.