Cum poti circula ecologic in Romania de astazi


Intră acum și în grupul de

Ecologia este un trend tot mai intalnit in lume si chiar si in Romania unde tot mai multi locuitori incearca sa faca tot posibilul pentru a proteja natura inconjuratoare. Incepand cu reciclarea, cu folosirea unor materiale biodegradabile si cu conducerea unor masini care nu polueaza, masurile ce pot fi luate sunt la indemana si, de multe ori, chiar mai ieftine decat cele traditionale. Trebuie doar sa te informezi si sa alegi ce este potrivit pentru tine.

Circulatia pe drumurile publice este o sursa majora de poluare, multi considerand ca, desi face rau mediului inconjurator, nu exista vreo solutie care sa evite acest lucru datorita nevoii imperioase de a te deplasa rapid si la distante mari, ceea ce presupune consum de combustibil mare si, implicit, poluare. Solutii exista, ca de exemplu folosirea unui mijloc de transport care consuma foarte putin, precum un atv la pret mic care are un consum de doar 1l la 100 de kilometri.

Iata 7 sfaturi daca vrei sa conduci ecologic!

In ultima vreme mijloacele de transport electric sunt principalele dispozitive alese de cei care vor sa conduca in comuniune cu natura. In mare parte este alegerea ideala, dar, chiar daca vei folosi masini cu motoare clasice, poti fi ecologic si sa contribui la protejarea planetei.

  1. Prima ta alegere va fi, cu siguranta, automobilul electric, dar pretul acestuia este destul de mare pentru majoritatea oamenilor. Exista insa o solutie pentru cei cu venituri obisnuite si anume procurarea unui scuter, tot mai folosit de persoanele care se deplaseaza in aglomeratia urbana. Daca iti doresti un astfel de produs, descopera noile scutere electrice existente in magazinele fizice sau online.

  1. Daca iti achizitionezi o masina noua, alege una care consuma putin. Probabil vei renunta la unele dorinte, cum ar fi folosirea unei masini de teren sau a uneia cu motor foarte puternic. Cu cat consumul este mai mic, cu atat poluarea este mai redusa. In plus, vei ramane cu bani in buzunar, mai ales in conditiile in care combustibilul este foarte scump.

  2. Masinile moderne au dispozitive care reduc poluarea, cum ar fi filtrele si catalizatoarele. Asigura-te ca acestea functioneaza optim, contribuind nu doar la reducerea poluarii, dar si la faptul ca masina ta va functiona mult mai bine si te vei bucura de ea. Regulile pentru obtinerea ITP-ului s-au inasprit, iar multe dintre automobile nu obtin tocmai din aceasta cauza aprobarea de a circula pe drumurile publice.

 

  1. Foloseste cat mai putin frana! De fiecare data cand apesi pe frana pierzi din energia obtinuta prin arderea combustibilului si, implicit, o sa poluezi mai mult mediul inconjurator. Utilizeaza frana de motor sau ia piciorul de pe acceleratie daca stii ca va trebui sa opresti.

 

 

  1. Presiunea din anvelope trebuie sa fie cea recomandata de producator. Daca presiunea este prea mica, anvelopa va intra in contact cu asfaltul pe o suprafata mai mare, crescand fortele de frecare si automat ducand la cresterea consumului de combustibil, dar si la uzura prematura a cauciucurilor.

 

  1. Foloseste viteza economica intre 80-100 km/h. Trebuie sa stii ca poti dubla sau tripla consumul daca mergi prea incet sau prea rapid. Cu cat consumi mai mult, cu atat poluezi mai mult, asa ca daca vrei sa fii ecologic, atunci nu apasa pe acceleratie.

 

 

  1. Incalzirea motorului inainte de drum este, de cele mai multe ori, inutila, ba chiar duce la cresterea consumului de carburant. Masinile moderne sunt construite pentru a nu necesita o astfel de incalzire, doar in conditii extrem de temperaturi foarte scazute fiind necesar acest demers. Este recomandabil sa conduci la o viteza mai mica pe primele sute de metri decat sa pornesti masina si sa o lasi pe loc minute bune.

In concluzie, poti fi ecologic chiar si pe drumurile publice pentru ca ai o multime de solutii la dispozitia ta.


Intră acum și în grupul de