Cum îți alegi anvelopa și ce înseamnă marcajele inscripționate pe pereții acesteia


Intră acum și în grupul de

Anvelopa este una dintre piesele auto cele mai importante ale unui vehicul. Este roată fabricată din cauciuc cu metal umflată pneumatic în jurul unei jante. Anvelopa este cea care asigură tracțiunea pe carosabilul pe care circulă vehiculul și tot aceasta este cea care amortizează neregularitățile drumului. De asemenea, ea transmite sarcina vehiculului de la ax către sol.

O anvelopă auto este formată din câteva elemente principale: banda de rulare, învelișul, curelele de nailon și oțel, pereții laterali, stratificările, striațiile și canelurile, căptușeala interioară. De asemenea, anvelopa conține camera, care este un balon de forma unui

circular fabricat din cauciuc sintetic și elastic ce are ca scop prevenirea scurgerilor de aer. În funcție de existența acestor tubulaturi interioare, există două tipuri de anvelope: cu cameră sau fără cameră. În legătură directă cu modul în care sunt aranjate striațiile din interiorul anvelopei, există anvelope radiale și diagonale. În prezent, cele mai multe autoturisme au anvelope radiale datorită rezistenței lor mai mici la rulare.

 Un alt parametru important al anvelopelor este direcția lor de rotire. În cazul anvelopelor cu model drept al benzii de rulare, producătorul aplică marcaje prin săgeți ce indică direcția în care se rotesc roțile. Astfel de anvelope trebuie montate numai în conformitate cu direcția arătată de săgeată; altfel, poate să apară probleme de genul pierderea manevrabilității și înrăutățirea aderenței la carosabil.

Există anvelope pentru autoturisme de pasageri și anvelope pentru camioane, la fel, există anvelope pentru biciclete și avioane. Anvelopele de camioane conțin adesea camere și se caracterizează printr-o mare durabilitate, diversitate in modelele de benzi de rulare

cât și prin indicele mare de sarcină.

Fiecare anvelopă are propriul nomenclator sau cod de anvelopă. Include

diametrul jantei (în inci), lățimea secțiunii și raportul de unitate, care este cel ce indică înălțimea anvelopei în procente raportat la lățime și tip (radial sau diagonal). Adesea, acest nomenclator conține și viteza maximă și indicii de sarcină.

În afară de aceste informații,

pereții anvelopei poartă inscripționat numele producătorului, indicatorii de sezon care sunt cei ce indică condițiile de vreme pentru care respectivele anvelope sunt destinate (all-seazon sau de iarnă, de exemplu).

Anvelopele pentru vehiculele comerciale au două tipuri principale de marcaje pe pereți, suplimentar la marcajele producătorului. Anvelopele de camioane pot avea destinația pentru axul direcției frontale, axul de tracțiune și axul de trailer, care sunt marcate cu F, D, T sau Z

unde Z este marcajul pentru toate pozițiile (inclusiv pentru axul frontal). De asemenea, astfel de anvelope pot purta marcaje ce indică indexurile de sarcină maximă pentru o singură roată sau pentru roțile duble.

Anvelopele pentru o mașină pot fi găsite în magazinul online Autopieseonline24.ro

(Advertorial)

sursa foto https://pixabay.com/


Intră acum și în grupul de