De ce sunt buni mentorii în dezvoltarea pasiunilor noastre?


Intră acum și în grupul de

Mentoratul sprijină și încurajează oamenii să-și gestioneze propria învățare, maximizându-și potențialul, dezvoltându-și abilitățile și îmbunătățindu-și performanța pentru a deveni persoana care își doresc să fie.

Un mentor îi ajută pe ucenici să creadă în ei înșiși, sporindu-le totodată încrederea. Pentru individ, este vorba de a deveni mai conștient de sine, de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile din viața sa și de a decide în mod activ direcția, mai degrabă decât de a o lăsa la voia întâmplării. Într-un context mai larg, mentoratul este un instrument puternic de dezvoltare personală și de împuternicire.

Conectarea cu anumiți mentori pentru a dobândi noi abilități și pentru a te cufunda adânc în domeniul propriu de interes este un obicei care datează de peste zeci de ani. În zilele noastre, mulți oameni se emoționează doar la gândul de a vorbi cu mentori, sau doar luând în considerare ideea de mentorat. Cu toate acestea, un mentor este cel care este capabil să-și împărtășească experiența, să ajute pe cineva să învețe mai mult. Și unor mentori chiar le place să-și provoace ucenicii la confruntare, pentru că știu că doar astfel își pot da seama că au oferit cea mai bună instruire, când sunt depășiți. Acest lucru este foarte comun în sport, unde se poate ca antrenorii să intre în jocul de repetiții și să arate acele mișcări care fac ca scorul să crească. Și în sporturile minții, unde nu e vorba de nicio implicare pe teren și există mese rotunde online sau chiar și table de șah, persoanele interesate au posibilitatea de a urmări competiții și de a juca împotriva jucătorilor, cum ar fi cazul Team PokerStars Pro. Toți membrii acestei echipe sunt siguri de experiența lor și entuziasmați să o împărtășească. Și s-a dovedit în ultimii ani că mentoratul online poate funcționa în cazul multor domenii de interes. Una dintre platformele online care oferă acest lucru este Masterclass, unde muzica, cinematografia, sportul și gastronomia conviețuiesc frumos.

În ceea ce privește rezultatele, mentoratul este despre declanșarea personalităților, posibilitățile de inspirație și investiția în potențial. Este, de asemenea, despre instruirea unui scop, insuflarea mândriei și infuzarea pasiunii în „învățăcel”, referitor la potențialul, realizările și viitorul său. Este vorba despre idealizarea a ceea ce urmează să vină – premiul. Fiecare dintre noi are nevoie de cineva care să ne ajute să vedem dincolo de ceea ce putem vedea pe cont propriu. O părere din exterior poate veni cu o schimbare. Acesta este rolul valoros pe care un mentor cu experiență îl poate juca în viața noastră.

Și chiar și mentorii rămân cu ceva după un transfer de informații. Mentoratul le oferă acestora timp pentru a reflecta la ceea ce au învățat de-a lungul anilor, din experiențele trecute. Unii oameni tind să se implice și să rezolve problemele altora. Mentoratul și permiterea în mod conștient elevului să-și găsească propriile soluții este o modalitate excelentă de a învăța cum să ajute, fără a sufoca sau a prelua controlul. Experiența de mentorat poate ajuta la mutarea tutorelui într-un plan superior, în propria călătorie către leadership.

Un mentor trebuie să își amintească mereu de toți cei care au investit în el când a avut nevoie. Și în ceea ce privește moștenirea propriei cariere, „ești la fel de bun ca liderii pe care îi construiești”. Întâlnirile regulate, ținerea unui jurnal și oferirea de feedback care monitorizează și apreciază călătoria elevului sunt o parte din ceea ce se așteaptă de la un mentor bun. Poți motiva și întări elevul și te poți simți bine sărbătorind victoriile, atât în ceea ce privește comportamentul, cât și performanța. Dacă îți place cu adevărat procesul, va funcționa mai bine pentru amândoi.

Și nu în ultimul rând, un ucenic ar trebui să știe că și un mentor are limite pe care nu ar trebui să le depășească. Acesta ar trebui să caute să construiască și să nu încerce să creeze un alt „eu” pentru persoana pe care o are în atenție. Un mentor nu este zâna protectoare a elevului. În loc să-i rezolve el însuși problemele, mentorul ar trebui să ajute persoana să-și rezolve propriile probleme; acest proces de descoperire îl va face pe cel „mentorat” mai încrezător. (G.I.)


Intră acum și în grupul de