Mai bine un Mac sau un PC cu Windows? Avantaje și dezavantaje ale ambelor


Intră acum și în grupul de

Dacă trebuie să cumpărați un computer, fie că este vorba de un desktop PC sau de un laptop, prima mare dilemă va fi alegerea între un dispozitiv Windows și unul Apple. Există o diferență între cele două din punct de vedere economic și, în unele privințe, și în ceea ce privește performanța. Sistemul Microsoft are avantajele și dezavantajele sale, la fel și dispozitivele produse de compania din Cupertino.

Avantajele și dezavantajele calculatoarelor bazate pe Windows

Microsoft a apărut pe piața computerelor cu doar un an înaintea Apple și, spre deosebire de aceasta din urmă, a reușit să se distingă încă de la început, câștigând rapid o bază de clienți loiali.

Deja cu sistemul de operare Windows 95, lumea computerelor a fost complet revoluționată, iar de-a lungul anilor am văzut tot mai multe actualizări de sisteme performante și multifuncționale.

Macbook Pro Emag vezi oferta zilei!

Deși concurența cu Apple este foarte puternică, marca Microsoft și sistemele sale de operare continuă să atragă multe persoane, care, în parte datorită prețului și în parte pentru că sunt ușor de utilizat, sunt adesea preferate computerelor Mac cu iOS, în special în birourile corporatiste.

Avantajele PC-urilor bazate pe Windows

Partea bună a computerelor cu sisteme de operare Microsoft este că, în cazul unei defecțiuni sau al unei funcționări defectuoase a hardware-ului, este posibilă înlocuirea și actualizarea acestuia. Computerele cu sisteme Windows sunt fabricate de mai multe companii (spre deosebire de Mac, care sunt fabricate doar de Apple), ceea ce înseamnă varietate de prețuri, performanțe și, de ce nu, „design”.

Aceste calculatoare personale sunt mai ieftine, mai ales dacă optați pentru „modelele de bază”, cele de care aveți nevoie doar pentru a naviga pe internet și a utiliza Word sau Excel.

Pentru „tocilari”, PC-urile cu Windows pot fi, de asemenea, asamblate după gustul fiecăruia: îl construiți singur sau cu ajutorul unui prieten tehnician, selectând toate caracteristicile care vă sunt indispensabile.

Având în vedere opțiunile de performanță disponibile și posibilitatea de a face upgrade, PC-urile sunt mai bune decât Mac-urile și, mai ales, pentru cele mai recente jocuri video.

Din acest motiv, piața este dominată de Microsoft, nu în ultimul rând pentru că majoritatea software-urilor sunt dezvoltate pentru a rula pe sistemele de operare Windows, mai degrabă decât pe Mac. Să ne amintim, de asemenea, că multe dintre PC-urile de pe piață au funcționalitate touchscreen, care este foarte utilă în diverse situații.

Dezavantajele PC-urilor cu Windows

În comparație cu sistemele Apple, PC-urile Windows sunt mai puțin stabile. Pot apărea cu ușurință blocări și ecrane albastre, ca să nu mai vorbim de faptul că, în absența unui program antivirus, computerul nu este niciodată 100% sigur.

Optând pentru modele mai ieftine, calitatea este mai slabă, cu componente fragile și sisteme mai puțin fiabile.  În plus, din cauza diversității de hardware și software de pe piață, apar adesea incompatibilități între drivere.

Avantajele și dezavantajele sistemului Apple Mac

Apple a fost prima companie care a adus pe piață sisteme de operare cu tehnologie GUI, Graphical User Interface, cea clasică pe care o folosim și astăzi, numită Windows!

Microsoft a ajuns la această soluție cu doi ani mai târziu, dar, după cum știm până acum, Apple este întotdeauna cu un pas înaintea noastră. Pe scurt, datorită calculatoarelor Mac, compania din Cupertino a cucerit literalmente piața, devenind una dintre cele mai importante și mai profitabile din punct de vedere economic companii din lume.

Avantajele calculatoarelor Apple

Mac-urile (sau cel puțin așa a fost cazul până acum câțiva ani) au sisteme de operare care nu necesită utilizarea unui software antivirus. Acestea sunt proiectate folosind componente și software de înaltă calitate, ceea ce le face robuste și fiabile atât din punct de vedere software, cât și hardware.

Prin urmare, sistemul de operare este mai performant, se blochează mai puțin și este mai rapid decât sistemele Microsoft, în special în modul multitasking.

În plus, driverele de dispozitiv care se interferează cu sistemele MAC nu prezintă niciodată probleme. De asemenea, computerele Mac se integrează și se conectează perfect cu alte tablete și dispozitive mobile Apple. Și să recunoaștem, compania din Cupertino face dispozitive elegante și plăcute ochiului din punct de vedere estetic.

Dezavantajele calculatoarelor Apple

Primul dezavantaj al sistemelor Mac este poate cel mai important pentru cei care țin la portofelul lor, și anume că acestea costă mai mult. În plus, acest sistem de operare conceput cu meticulozitate nu permite personalizarea, așa cum se poate face cu Windows. Niciun PC Apple nu are un ecran tactil și nu puteți asambla singur un Mac.

Multe modele Mac, deși au plăci video bune, nu au specificații suficiente pentru a rula cele mai recente jocuri video. Atunci când un Mac are probleme, în general, fie îl duceți la un centru de service, fie apelați la un profesionist: nu prea aveți ce face pe cont propriu.

În cele din urmă, nu putem da un răspuns absolut sau univoc la întrebarea „mai bine Mac sau Windows?”, totul depinde de cerințele personale, de buget și de utilizarea pe care intenționați să o faceți cu calculatorul.


Intră acum și în grupul de