SNOP –  o poveste despre comunitate


Intră acum și în grupul de

Nevoia profundă de apartenență ne determină să formăm comunități de toate felurile. Când aparținem unui grup, suntem în armonie cu legea naturală a creșterii și evoluției. Ne completăm și ne construim unii în prezența altora. Iar o comunitate unită și autentică înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare membru în parte.

SNOP conectează lumea fermierilor cu lumea oamenilor ocupați

Despre comunitate este vorba și în proiectul SNOP, care facilitează crearea unei relații între producătorii și consumatorii din județul Suceava. „Într-o societate în care timpul nu pare niciodată suficient, susținem, consolidăm și conectăm lumea fermierilor cu lumea oamenilor ocupați. Scopul nostru este de a crea și susține o relație între micii fermieri și comunitatea din care fac parte. Acest model funcționează pe bază de respect reciproc și oferă clienților posibilitatea de a achiziționa produse proaspete și calitative și de a stabili momentul livrării acestora, iar fermierilor, posibilitatea de a ajunge direct la beneficiarul final al produselor, eliminând astfel intermediarii. Acest lucru nu numai că aduce beneficii clienților, dar ajută și fermierii în tranzacțiile de marketing și gestionare”, explică fondatorii conceptului SNOP.

Avantaje pentru micii fermieri

Potrivit acestora, pentru fermieri, proiectul acționează ca o cooperativă tradițională, dar nu impune restricții de nici un fel cu privire la cantitățile care trebuie livrate. „Micii fermieri beneficiază în mai multe moduri de avantajele asocierii, inclusiv manipularea plăților, ambalarea și distribuția produselor, economisirea de timp și energie,  reducerea cheltuielilor de marketing și oferirea accesului pe o piață mai mare. Fără o prezență online, aceștia s-ar lupta, probabil, să-și vândă marfa și să concureze cu magazine alimentare mai mari, dintre care multe promovează și produse alimentare locale”, arată cei de la SNOP, care oferă un nou mod de a ajunge mai ușor la produsele micilor producători locali suceveni.

Parteneriatul cu domeniul HoReCa

Totodată, SNOP și-a propus să creeze parteneriate sănătoase și durabile cu operatori din domeniul HoReCa. „Știm cât de important este să valorifici resursele zonei, astfel că am decis să sprijinim producătorii locali promovând oferta acestora în rândul operatorilor din industria HoReCa. Valorificarea produselor locale în unitățile de tip HoReCa generează beneficii pentru întreaga comunitate. Prospețimea produselor, datorată lanțului scurt de aprovizionre, faptul că banii se întorc în comunitatea locală, beneficii ecologice și de imagine pentru cei care le folosesc sunt o parte din avantajele unei colaborări durabile și sănătoase”, explică fondatorii SNOP.

O altfel de piață locală

Piața alimentară SNOP reunește o selecție de produse locale gustoase, ce pot fi livrate la tine acasă sau la birou într-un mod responsabil, prin intermediul unui magazin online. Astfel, alimente ce provin de la producători locali suceveni ajung direct pe mesele consumatorilor din municipiul Suceava și comunele limitrofe: Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara și Șcheia.

SNOP dorește să construiască în zona Bucovinei o comunitate responsabilă în ceea ce privește alimentația sănătoasă, producția sustenabilă și valorificarea produselor pe principiul lanțurilor scurte. „SNOP este locul unde găsești mâncare sănătoasă cu rădăcini locale. Mâncare locală. Producători independenți. Comunități sănătoase”, mai arată cei de la SNOP. Proiectul SNOP a fost finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR): „Dezvoltarea și promovarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare pentru produse agroalimentare din județul Suceava”.


Intră acum și în grupul de