Skilluri ce se pot transforma într-un business propriu: de la scris la programare


Intră acum și în grupul de

Propriul business nu trebuie neapărat să pornească cu sume mari de bani, ci poate începe de la o abilitate sau un talent pe care îl stăpâneşti. O mulţime de skilluri creative sau tehnice îţi pot fi de folos pentru a porni o afacere pe care să o construieşti în timp. În ziua de azi, reţelele sociale şi motoarele de căutare fac promovarea mai uşoară că niciodată, iar afacerea ta va fi descoperită mai uşor de potenţialii clienţi.

Iată ce abilităţi se pot transforma într-o afacere de succes:

Social media management

Conturile de social media sunt foarte importante pentru branduri, deoarece le ajuta să interacţioneze cu clienţi sau potenţiali clienţi, dar şi să îşi promoveze produsele. Managerii de social media se ocupă de gestionarea conturilor de Facebook, Instagram, TikTok sau LinkedIn. Asta înseamnă planificarea postarilor şi a tipului de conţinut, dar şi activităţi ce ţin de analiza datelor generate de reţelele sociale.

Managementul reţelelor sociale se poate face freelance, de acasă şi vei avea nevoie doar de laptop, telefon şi internet.

Recrutare

Procesul de recrutare al candidaţilor pentru diverse job-uri se poate externaliza foarte uşor. Astfel, multe companii lucrează cu recruiteri specializaţi, fără să îşi creeze propriul departament internet. În anumite cazuri, chiar şi companiile cu departament de HR intern apelează la recruiteri cu experienţă într-o anumită arie pentru consultanţă.

Dacă ai experienţă în sfera resurselor umane, îţi poţi crea propria firmă pentru a lucra freelance cu firme diverse. Este o idee bună să stăpâneşti şi o limbă străină, lucru ce îţi va permite să ai clienţi din străinătate, ca să îţi diversifici portofoliul.

Traduceri

O limbă străină îţi poate aduce extra venituri, mai ales dacă o stăpâneşti foarte bine. Te poţi ocupa de traduceri freelance, în domenii diverse, fie pentru articole, fie pentru site-uri sau contracte. Pentru a presta astfel de servicii poţi înfiinţa un SRL sau PFA, iar mai apoi să găseşti contracte B2B, care îţi permit să lucrezi pe diverse proiecte.

Scris

Scrisul este un skill ce se poate transforma rapid într-un business propriu. Fie că scrii materiale publicitare, articole despre arhitectură, medicina sau modă, această abilitate este la mare căutare în ziua de azi. Conţinutul scris este esenţial în numeroase domenii, nu doar în publicitate sau mass-media.

Dacă vrei să porneşti propriul business cu un astfel de skill, începe prin a-ţi crea o formă de lucru legală, sub forma unui PFA ori SRL. Mai apoi, pregăteşte-ţi un portofoliu, pe care să îl arăţi potenţialilor clienţi şi pe care să îl promovezi, fie pe Google, fie pe LinkedIn sau alte reţele sociale.

Programare

Indiferent de limbajul de programare pe care-l cunoşti, acest skill poate să stea la baza unui business propriu, în special în ziua de azi, când tehnologia este esenţială pentru aproape toate domeniile de activitate.

Înainte de a porni pe cont propriu în acest domeniu, e o idee bună să acumulezi experienţa şi să ai un portofoliu solid. În acest fel, vei avea acces la o mulţime de potenţiali clienţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Coaching

Dacă ai expertiză într-un anumit domeniu, de la strategie de business şi până la vânzări sau copywriting, poţi să dai mai departe din cunoştinţele tale şi să îţi creezi propria afacere. Poţi oferi sesiuni de coaching în domeniul în care excelezi şi să îi ajuţi şi pe alţii să îşi dezvolte abilităţile şi să exceleze.

Sesiunile de coaching se pot face atât online, cât şi de la birou, dacă îţi doreşti să ai un spaţiu dedicat unde să îţi oferi serviciile.

Ca să găseşti primii clienţi, începe prin a te promova pe LinkedIn, dar şi pe Google, după ce ţi-ai creat propriul site.

Cum îţi dezvolţi afacerea: acasă sau la birou

În funcţie de specificul afacerii tale, poţi alege să lucrezi de acasă sau să îţi amenajezi un spaţiu dedicat businessului, precum un birou. În anumite situaţii, crearea unui punct de lucru îţi poate aduce extra credibilitate în domeniu, mai ales când vine vorba de coaching sau recrutare.

Dacă îţi faci griji legat de timpul pierdut în trafic când mergi la birou sau vii acasă, trebuie să ştii că există soluţii. Poţi opta pentru un birou foarte aproape de casă, mai ales că propriul business îţi oferă această libertate. De asemenea, ai opţiunea de a folosi mijloace de transport alternative. Trotineta electrică este unul dintre acestea şi este o super idee ca să ajungi uşor oriunde ai nevoie.

Poţi să foloseşti o trotinetă electrică în oraş, în special la orele de vârf. Preţul trotinetelor electrice porneşte de la 1200 de lei, însă investiţia va merita, mai ales când te ajută să câştigi timp. Dacă vrei un raport calitate pret-excelent, achiziţionează o trotinetă electrică Xiaomi, un brand excelent pentru astfel de produse.

În afară de trotinetă electrică mai poţi opta şi pentru waveboard, bicicleta sau scuter.

Dacă vrei să porneşti un business propriu fără investiţii majore, începe cu un skill pe care-l stapantesti foarte bine. Poate fi vorba despre limbi străine, programare, scris sau management de reţele sociale.


Intră acum și în grupul de