O cometa care are aceeasi stralucire ca Luna va fi vedeta iernii in 2013. Citeste aici detalii despre spectaculosul fenomen astronomic!


Intră acum și în grupul de

O cometă descoperită în data de 24 septembrie 2012 se anunţă a fi senzația iernii lui 2013. Se numește C/2012 S1 (ISON) și calculele arată că va deveni atât de strălucitoare încât va putea fi văzută în timpul zilei, lângă Soare, informează specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Potrivit acestora, cometa va trece la numai două milioane de km de Soare și timp de două luni se va vedea cu ochiul liber. În noiembrie și decembrie se va afla în vecinătatea Soarelui, cu o strălucire aparentă mai mare decât a planetei Venus și, posibil, decât a Lunii în pătrar.

La începutul lui noiembrie (2013) cometa se va vedea dimineața, după ora 03.00, în constelația Virgo. Se va apropia pe zi ce trece de Soare, iar în data de 13 noiembrie va trece aparent pe lângă steaua Porrima din Virgo. În 18 noiembrie, chiar înainte de răsăritul Soarelui, cometa se va afla foarte aproape de steaua Spica. Va urma apropierea aparentă de Saturn, când coada cometei ar trebui aibă zece grade.

“În următoarele zile o vom pierde în razele Soarelui, dar pentru că va avea o strălucire aparentă mare ar trebui să o putem vedea și în timpul zilei. Va reapărea pe cerul de dimineață în a două săptămână a lunii decembrie.

La sfârșitul anului cometa se va afla aproape de polul nord ceresc și va fi circumpolară (adică nu va apune) pentru noi. Va avea atunci magnitudinea 5”, susţin specialiştii din cadrul Observatorului bucureştean.


Intră acum și în grupul de