Liga Studenților cere demisia ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici după ce acesta propune obligarea studenților să lucreze în țară câțiva ani după finalizarea studiilor


Intră acum și în grupul de

Liga Studenților (LS IAȘI) îi cere demisia ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și se opune propunerii intervenționiste a acestuia de „a lega de glie” studenții, în sensul obligării acestora la a se angaja și a lucra în România câțiva ani după terminarea studiilor. Solicitarea demisiei vine inclusiv în contextul în care Teodorovici persistă în a limita beneficiile studenților la transportul pe calea ferată și a continua o politică fiscală dezastruoasă și împovărătoare pentru români.

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, a lansat duminică propunerea ca studenții să fie obligați să lucreze în România după terminarea studiilor, motivând că statul ar investi „foarte mult” în tineri:

„De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în afara ţării n.n.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală …Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine.”

Nicăieri în Europa nu există o astfel de „legare de glie”, întrucât ar fi nu numai nefirească, dar și ilegală.

Libertatea de mișcare (dreptul la liberă circulație) este garantată de art. 25 din Constituția României și de art. 2 din protocolul 4 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Munca este un drept, iar nu o obligație în sens legal (ci doar moral). Nimeni nu ar putea fi constrâns prin lege să muncească, decât în caz de forță majoră (război, catastrofe etc.), pentru îndeplinirea unor obligații civice, a serviciului militar sau în baza unei hotărâri judecătorești de condamnare.

Absolvenții de facultate pleacă din România din cauza calității scăzute a învățământului superior (în special a programelor de masterat și de doctorat, care nu sunt evaluate corespunzător și care nu oferă o specializare reală într-un anumit domeniu academic), din cauza fiscalității excesive, a birocrației, a corupției și a intervenționismului statului în viața privată a cetățenilor care descurajează orice formă de antreprenoriat sau de inserare profesională pe piața forței de muncă.

În cel mai bun caz, din absolvenții care rămân în țară, doar 55% ajung să profeseze, însă nu toți în domeniul în care au studiat, conform unui studiu al Curții de Conturi a României. Cei mai buni studenți preferă să își continue studiile în străinătate, acolo unde universitățile sunt competitive și sunt evaluate de agenții independente și nepolitizate, după criterii reale de performanță, unde nu există clanuri universitare, rețele politice sau nepotisme.

Amintim faptul că tot Eugen Teodorovici propunea anul trecut limitarea dreptului românilor de a lucra în străinătate, în contextul în care aceștia trimit în țară peste 4,3 miliarde de euro pe an.

În mod eronat, ministrul Teodorovici afirmă că ar funcționa sistemul de credite (împrumuturi pentru realizarea studiilor), însă chiar pe site-ul Agenției de Credite și Burse de Studii (ACBS) apare publică informația că deși există bază legală, prin art. 204 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și HG 1402/2009, proiectul a fost abandonat de către instituțiile statului.

Articolul 204 din Legea 1/2011 prevede faptul că „studenții care provin din familii cu venituri reduse beneficiază de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat, în condițiile legislației în vigoare, prin Agenția de credite și burse de studii. Împrumuturile pot acoperi taxele de studii și costul vieții pe perioada studiilor. Absolvenții care vor practica profesia minimum 5 ani în mediul rural vor fi scutiți de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de către stat, în cuantum de maximum 5.000 lei.”

Săptămâna trecută, tot ministrul Finanțelor a propus limitarea beneficiilor pe care le au studenții la transportul pe cale ferată la maximum 12 călătorii gratuite pe an, ceea ce ar afecta în mod grav capacitatea studenților de a se deplasa în țară, propunerea fiind sub nivelul beneficiilor anterioare lunii ianuarie 2017, când studenții aveau 50% reducere. Teodorovici a declarat că limitarea nu se face din lipsă de fonduri și nu a oferit o justificare clară pentru propunere.

„Domnul Teodorovici ori este prost consiliat, ori este deconectat cu totul de la realitate din moment ce își permite să lanseze în spațiul public propuneri nefondate și neargumentate, ba chiar total aberante. Tocmai idei și politici precum cele propuse de domnia sa alungă tinerii români din țară. Îi solicităm să fim invitați la consultările privind limitarea beneficiilor pentru studenți la transportul pe calea ferată și la toate propunerile Executivului care îi privesc pe studenți.

Fenomenul de brain-drain poate fi stopat numai prin transformarea din temelie a arhitecturii birocratice a statului român, prin reducerea intervenționismului și tinderea spre un stat minimal, prin clasificarea reală a universităților și eliminarea statutului lor actual de instituții asistate social care inregimentează la cursuri cifre, nu oameni, precum și prin asumarea de către studenți a misiunii de a reașeza sistemul de învățământ în special, și țara, în general, în rosturile lor firești.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).(C.P.)


Intră acum și în grupul de