Rectorul USV, Valentin Popa, explică măsura plății cu cardul la restaurantul studențesc: Ne dorim să reducem cât mai mult plățile în numerar


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității Suceava, prof.univ. dr. ing. Valentin Popa, a explicat pentru News Bucovina, decizia de a impune plata cu cardul pentru cei care mănâncă la restaurantul studențesc din campusul universității.

„Este decizia mea. Nu m-am ascuns sub decizia colectivă. Este decizie directă, executivă”, a spus rectorul USV.

El a precizat că de doi-trei ani conducerea USV încearcă să reducă plățile în numerar.

„Toate încasările în momentul de față pentru taxele de școlarizare și alte taxe pe care le plătesc studenții care sunt efectuate la casieria centrală a universității sunt făcute cu card în proporție de 99 la sută. Sunt 5-6 excepții pe an care plătesc cu numerar”, a spus Valentin Popa.

El a menționat că anul acesta și-a dorit să se meargă sută la sută fără numerar și la cantină.

„Din păcate, în primele ore de la deschiderea cantinei a fost puțin exces de zel a celor de la cantină care au trunchiat ordinul meu și au pus doar prima parte și nu au pus și excepțiile și situațiile în care se pot face plăți în numerar”, a spus rectorul care a menționat că după trei ore de la deschiderea cantinei a remediat situația și dovada este că în momentul de față sunt încasări în numerar substanțiale, respectiv din 1000 de plătitori, 40 la sută din sumele încasate sunt în numerar.

„Încet-încet dorim să reducem foarte mult plățile în numerar. Nu am interzis plata în cash și nu o vom interzice”, a mai declarat Popa.

El a spus că majoritatea universităților din țară au trecut la plata cu cardul și că și USV dorește ca procentul plăților în numerar să fie din ce în ce mai mic.

Valentin Popa a explicat că se încearcă educarea studenților să folosească modalitățile electronice de plată atât din punct de vedere al sănătății întrucât banii sunt mijloc de transmitere a unor boli precum și pentru a se evita unele infracțiuni financiare, dar în același timp rectorul USV a spus că are în vedere și viitoarea legislație privind restricțiile de plăți cu numerar.

Rectorul USV a reiterat că doar în primele ore de la deschiderea cantinei studențești a existat o problemă de lipsă de comunicare, dar că ulterior s-a rezolvat și și-a cerut scuze studenților care au avut probleme atunci.

Valentin Popa a mai spus că studenții care nu au carduri bancare și vor să plătească în numerar ar trebui să obțină o permisiune scrisă de la rectorat pentru ca să nu existe probleme la achitarea mesei la cantină.


Intră acum și în grupul de