Ardeleanu: Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei este lovitura de gratie data invatamantului romanesc


Intră acum și în grupul de

Ultima Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale aprobată de Guvern reprezintă lovitura de graţie aplicată învăţământului din România, consideră deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu. „Toți oamenii de bună-credință din școala românească sunt siderați de conținutul ultimei OUG a Guvernului Ponta. Să te întorci cu spatele la viitor pentru a reinstaura principii și modalități de funcționare în sistemul de educație valabile în perioada „marelui haos” a anilor 2000 este incredibil chiar și pentru cei care nu au agreat în totalitate reforma și LEN nr.1/2011. Dacă precedentele OUG-uri care vizau destructurarea sistemului și restaurația prin întronarea bunului plac, prin măsuri de (re)centralizare a deciziei și politizare a școlii puteau fi comentate OUG. nr. 49/2014 ne-a lăsat în afara oricărei dezbateri raționale. Ne-a lăsat pur și simplu fără replică”, a scris parlamentarul democrat-liberal pe blogul personal.

ardeleanu sanda maria 5

Potrivit lui Ardeleanu, prin această Ordonanţă de Urgenţă, actuala guvernare sprijină și încurajează mediocritatea (fonduri speciale de la stat pentru “sesiuni speciale” de Bacalaureat, intrarea în sistemul de învățământ superior pe baza adeverinței de absolvire a liceului, pregătirea pentru examenul de Bacalaureat în universități, doctorate la fără frecvență, desființarea masteratului didactic), obediența față de politic (alocarea către universități, din partea MEN, a unui procent de locuri suplimentare față de cifrele de școlarizare stabilite de ARACIS), centralizarea și „baronizarea” deciziilor (concursul de ocupare a funcției de director și de director adjunct va fi din nou organizat de Inspectoratul școlar, deci sub o umbrelă politică, iar primarul va face parte de drept din consiliul de administrație a școlii, dirijând fonduri pe bază de „simpatii politice”).

Deputatul PDL a mai arătat că după măsura anulării incompatibilității dintre funcția de rector și cea de parlamentar, preocupați obsesiv de “prezentul și viitorul” rectorilor, autorii OUG. nr. 49/2014 creează posibilitatea ocupării acestei funcții pe perioadă nelimitată. Totodată, Ardeleanu susţine că această OUG prevede “reînființarea sistemului de universități private paralel cu cele de stat, (re)impunând fabricile de diplome pe piața școlii, transformând școala în tarabă, iar educatorul în vânzător de servicii și certificate <<negre>>”. „Ca profesor la catedră, reacționez împotriva atentatului la statutul meu de dascăl și acuz guvernarea actuală, MEN, de rele intenții față de educația prin școala românească. Aproape că nu îmi vine să cred că acest document a fost “emanat” de colegi profesori cu responsabilitate majoră în educație”, a subliniat universitarul sucevean.

Ardeleanu a mai declarat că solicită anularea tuturor măsurilor ce contravin principiilor Legii Educaţiei Naţionale în vigoare și demisia din toate funcțiile publice a celor care se fac vinovați de starea educației și de creearea dezordinii în sistem. „Stimați guvernanți, vă rog să înțelegeți că, dacă ați mai făcut și câte ceva bun în cei doi ani de guvernare, această OUG anulează tot, scoțând la suprafață mentalități și interese nedemne de o Românie europeană a anului 2014”, a conchis deputatul PDL de Suceava.

Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce mai multe modificari Legii Educatiei Nationale. Luni, 30 iunie, „Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative” a fost publicata in Monitorul Oficial.


Intră acum și în grupul de