Ardeleanu vrea legi mai aspre pentru stoparea violentei in familie, care determina violenta in scoli

Deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a făcut un apel la colegii parlamentari în vederea înăspririi legilor româneşti pentru a stopa problema violenţei în familie, principalul factor care determină violenţa în rândul copiilor şi al elevilor.

Într-o declaraţie politică făcută miercuri în plenul Cameri Deputaţilor, Ardeleanu a atras atenţia asupra raportului UNICEF dat publicităţii săptămâna trecută, conform căruia România se află pe primul loc într-un clasament al violenţei în şcoli, având cei mai violenţi elevi cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani, dintre toate statele lumii civilizate.

ardeleanu juramant 1

„Aşa cum atrăgeam atenţia şi cu alte ocazii, cea mai recentă fiind Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată în fiecare an in luna noiembrie, ocazie cu care m-am adresat Dumneavoastră prin declaraţia politică intitulată <<Violenţa în societatea românească – un fenomen alarmant>>, cauzele acestei situaţii extrem de îngrijorătoare provin din violenţa în familie. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greşit, prima reacţie a 54 % dintre părinţi este de a ridica vocea, iar 11 % dintre părinţi îşi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.

Deşi fenomenul despre care vorbim a fost semnalat în repetate rânduri instituţiilor cu prerogative în luarea de măsuri, deşi au existat în permanenţă asigurări că se ia atitudine, constat că acestea au fost doar la nivel declarativ, iar în realitate fenomenul ia amploare”, a declarat parlamentarul democrat-liberal, care a prezentat concluziile raportului realizat de UNICEF.

Ardeleanu a ţinut să sublinieze că problema violenţei a preocupat-o încă din primul său mandat de deputat. Ea a amintit că în legislatura 2008-2012, a fost iniţiatoarea a două proiecte legislative menite să prevină şi să reducă fenomenul violenţei atât în şcoală cât şi în familie: „Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.35 /2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ” şi „Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie”, ambele devenind ulterior Legi: Legea 29/2010 şi respectiv Legea 25/2012.

„Mai ferm ca niciodată, fac un apel către dumneavoastră, stimaţi colegi, să găsim soluţia eficientă şi să luăm măsurile care se impun pentru a ne proteja copiii în şcoli şi în afara acestora, considerând că dincolo de orice dialog pe care l-am încurajat ani de-a rândul, este momentul să înăsprim urgent legile româneşti pentru a stopa problema violenţei în familie, fără îndoială, principalul factor care determină violenţa în rândul copiilor şi al elevilor”, le-a transmis deputatul Sanda-Maria Ardeleanu colegilor parlamentari.