Senatorul Ovidiu Dontu a depus un proiect de lege care prevede reducerea numarului de parlamentari, la 380


Intră acum și în grupul de

Un număr de circa 380 de parlamentari, incluzând şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, ar fi suficient pentru o eficientă reprezentare a electoratului în parlament, susţine senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, care a depus un proiect de lege ce prevede reducerea numărului de parlamentari.

Proiectul depus de parlamentarul sucevean este primul înregistrat la Biroul Permanent al Senatului în acest an.

Donţu, care este şi vicepreşedintele Comisiei juridice, a arătat că acest proiect prevede reducerea numărului de parlamentari la 380 prin modificarea normei de reprezentare la 80.000 de locuitori pentru Camera Deputaţilor şi la 190.000 de locuitori pentru Senat.

Ovidiu Dontu 1

El a explicat că în baza legislaţiei actuale la alegerile parlamentare din 2012 a rezultat un număr „excedentar” de parlamentari, la 583 de parlamentari faţă de circa 476 în legislatura 2008-2012, rezultând o creştere de aproximativ 20 la sută.

 Senatorul social-democrat a arătat că luând în calcul populaţia stabilă a României de 20,1 milioane de persoane, prin majorarea cotelor de reprezentare la 80.000 pentru Camera Deputaţilor şi 190.000 pentru Senat, estimează că la Camera Deputaţilor vor fi 255 de mandate şi 105 la Senat, la care se adaugă parlamentarii minorităţilor naţionale, ceea ce ar duce la un număr de 377 de parlamentari.

 La acestea se adaugă cele patru mandate de deputat şi două de senator pentru diaspora, ceea ce ar determina ca numărul total de parlamentari să fie de 383 şi să se atingă scopul acestei propuneri legislative.

 „Desigur că, aplicându-se celelalte prevederi ale legii supusă modificării, referitoare la redistribuirea voturilor, numărul acestora ar putea înregistra o uşoară creştere faţă de această estimare”, a spus senatorul PSD.

 În ceea ce priveşte stabilirea numărului de mandate de deputat şi senator în circumscripţiile electorale cu o populaţie relativ redusă el a menţionat că propune ca numărul colegiilor de deputat nu poate fi mai mic de patru şi cel de senator mai mic de două.

 „Este o propunere echilibrată care ţine cont de realitatea parlamentară”, a spus Donţu.

 El a arătat că circa 20-30 la sută dintre parlamentari au alte activităţi în sediul Parlamentului în acelaşi timp cu şedinţele de plen, exemplificând cu comisia de politică externă ce are adesea întâlniri cu ambasadori, de regulă dimineaţa, dar că sunt şi comisii speciale şi activităţi în comisii care necesită prezenţa reprezentanţilor Guvernului.

 „Toate aceste lucruri m-au determinat, ca parlamentar cu zero absenţe, să fac o propunere ce îmi doresc să fie susţinută de toate grupurile parlamentare”, a mai declarat Ovidiu Donţu.

 Senatorul PSD a subliniat că se poate adopta norma de reprezentare propusă de el indiferent dacă se va introduce vot pe listă sau vot mixt, listă-uninominal.

 „Sunt deschis la orice amendament. E important să transmitem un semnal de început de reformă a Parlamentului”, a spus Donţu.


Intră acum și în grupul de