Amendamentul lui Dontu care prevede ca statul sa asigure finantare de baza din 2015 si pentru invatamantul particular preuniversitar, adoptat de Senat

ovidiu dontu in Senat (1)Începând cu următorul an şcolar, statul ar putea  asigura finanţarea de bază pentru învăţământul particular preuniversitar. Asta după ce plenul Senatului a aprobat, miercuri, în acest sens un amendament propus de senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu,  la OUG nr. 83/2014 care prevede, printre altele, şi modificări la Legea educaţiei naţionale.

“Începând cu anul şcolar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învăţământului – de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învăţământului preuniversitar, finanţarea de bază reglementată de art. 9, alin.2) şi art. 101, alin.2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011”, se arată în amendamentul senatorului Ovidiu Donţu.

Ordonanţa de urgenţă 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 prevedea amânarea până la 31 decembrie 2016 a aplicării prevederii din Legea învăţământului prin care statul era obligat să asigure finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu de stat, particular şi confesional acreditat.

Necesitatea adoptării ei a fost argumentată de iniţiatorul amendamentului, Ovidiu Donţu, în raportul Comisiei de muncă. Parlamentarul sucevean a subliniat că este normal ca pentru elevii care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ prin frecventarea cursurilor la şcoli sau licee particulare acreditate, statul să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceştia ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ  de stat.

“Obligaţia de şcolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de şcoală aparţine statului, iar faptul că aceştia optează pentru un sistem privat de învăţământ nu este suficient pentru a decădea din calitatea de titulari ai dreptului la învăţătură, stipulat de Constituţia României”, a susţinut senatorul social-democrat.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

loading...