Baisanu: Am identificat unicul proiect capabil sa scoata din latenta Suceava si Bucovina


Intră acum și în grupul de

Alexandru Baisanu sustine o conferinta de presa la cabinetul sau parlamentar.

baisanu si nita la pnl (7)

„Am adus aici un simbol, un ceas si o busola. Busola trebuie sa ne arate directia, iar ceasul arata ca s-a dat startul celor 100 de zile pentru Suceava si Bucovina.

Personal, deputatul Baisanu nu va avea vacanta. Am muncit facand un dosar in care am pus toate cunostintele si vointa si sperantele. El are acum parcursul viitor al municipiului si al judetului. E o munca de cel putin un an.

Primaria a cheltuit bani pentru a organiza actiuni si pana la urma e un lucru bun.

De mai mult de 10 ani, Suceava are nevoie de un proiect esential care sa scoata Cetatea din amortire. Trebuie sa luptam cu mentalitatile si lipsa noastra de reactie.

Traim intr-o poveste scrisa de altii, care nu sunt scriitori, dar care nu pot produce o poveste in care sucevenii sa traiasca fericiti. Nu vom reusi sa ne depasim conditia de cel mai prafuit oras capitala de judet din Moldova, atat timp cat vom lasa oamenii politici si din administratie sa faca mai nimic.

Oamenii au nevoie de proiecte serioase si de conducatori care sa deschida drumurile. De oameni care sa fie in fata unor proiecte si care sa capaciteze toate fortele acestei minunate zone. Sunt sute de motive pentru care ar trebui sa schimbam ceva urgent.

Am realizat sondaje de opinie relevante pentru a identifica profilul municipiului si al Bucovinei. Nu poti incepe o renastere a unei cetati, atat timp cat nu stii in ce directie trebuie dusa cetatea.

Problema de la aeroport nu a fost o chestiune ce tine strict de PR politic. Fara aeroport nu se poate. Stiind ca nu se va termina cum s-a promis, am cerut detalii si am oferit solutii. Astept ca CJ, Primaria si constructorul sa isi faca datoria si sa fie gata pana in octombrie.

Le spun sucevenilor ca am identificat unicul proiect capabil sa scoata din latenta Suceava si Bucovina. E probabil proiectul care poate capacita toata resursa Bucovinei.

E vorba de obtinerea titlului de <<Suceava -capitala culturala europeana>>. A fost o munca personala de care sunt mandru si pe care vreau sa o duc pana la capat.

In acest moment, cred ca oamenii politici si din administratie trebuie sa inteleaga ca nu mai e timp pentru harjoneli si politica mica sau pentru cine e mai frumos si mai destept, sau care e mai deputat sau senator decat celalalt. Avem un singur proiect, de a scoate Suecava din intuneric. Azi sunt peste 10 orase din Romania care vor asta.

Azi, la ora 3 dimineata, m-am intors de la Sibiu unde m-am intalnit din nou cu viceprimarul orasului care a stat langa Iohannis, care a dus la acest proiect asemanator la Sibiu. M-am intalnit cu presedintele CJ Sibiu si cu deputati si cu presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, cu europarlamentari romani si straini si ii multumesc lui Mihai Turcanu. Voi merge, la rectorul USV, un pion important in dezvoltarea culturala a orasului.

E important sa nu stam cu mainile in san. Suceava trezeste-te, dle primar, dle presedinte al CJ, dlor senatori si deputati, veniti alaturi de oameni de cultura, care isi doresc ca in Suceava sa se intample lucruri de valoare. Spre dezamagirea unora, mai exista oameni care nu dorm si care au tacut si au muncit si au venit azi cu unica solutie. Profilul municipiului e unul singur, unul cultural, religios, turistic. Nu inventam nimic si mergem pe un teren batatorit.

Ii voi cere lui Lungu o audienta si ii voi cere sa se implice pentru prima oara intr-un proiect major si serios. Nu am nici o problema cand dai 5000 de sarmale si asfaltezi aceeasi strada din trei in trei ani, dar Lungu, daca vrea sa ramana in istoria municipalitatii, nu va ramane cu pavele sau neoane. Sa mi se alature in acest proiect. Nu am orgolii, ci drar mandria de a fi bucovinean si a da un semnal ca se poate naste un proiect minunat.

Va spun clar si in ultimul ceas ca Suceava trebuie sa depuna un asemenea proiect. Depunerea dosarului e premisa cea mai puternica de reevaluare e spiritului civic al cetatii.

Acest proiect trebuie sa dea startul reinvierii Bucovinei istorice, a culturii comune dintre cele doua zone despartite azi de granita. Nevoia urgenta de dezvoltare a orasului si Bucovinei sunt suficiente pentru a ne uni, pentru a duce la bun sfarsit actiunea. S-a dat gongul celor 100 de zile foarte importante pentru Suceava.

Noi la Suceava avem doar oameni de cultura care stau pe la usi pentru cativa lei. Imi amintesc ca pentruVisniec CJ a dat 2000 lei. Am dat bani insa ca sa chiuim.

Au inteles unii mici ca din asfalt si pavele ies bani, dar din cultura nu. Se inseala amarnic.

Suceava se inmormanteaza de la an la an si nu vreau sa fiu partas la asta. Avem un model verificat, al Sibiului. Premisele noatre de azi sunt mult mai puternice decat avea Sibiul. Orice alt politician ar veni sa va spuna altceva e clar ca e parte integranta din asta si ca a vazut lucrurile la mic.

Proiectul asta e mai presus de orice interes politic sau orgoliu individual. Sunt convins ca se vor gasi unii, altii, care vor spune ca au facut si au dres, nu au facut nimic. Nimeni nu a facut nimic. Sa nu aud pe altii ca spun ca ei de cand erau feciori la mama s-au gandit la asta. Nu e proiectul lui Baisanu, e proiectul lui Ionut, al lui George, al Anei sau al lui Florin.”


Intră acum și în grupul de