Flutur: Guvernul PSD, pârjol pentru agricultură. În Suceava, o treime din culturile de cartofi compromise, banii fermierilor blocaţi, iar animalele nu au unde păşuna


Intră acum și în grupul de

Suprafețe importante de culturi agricole sunt în pericol de a fi compromise ca urmare a condițiilor meteo – înghețul din iarnă, grindina din primăvară și apoi seceta instalată deja în mare parte a țării, iar ca urmare a lipsei banilor – fermierii nu au cum aplica o tehnologie modernă de cultură, nu și-au putut cumpăra îngrășăminte, semințe sau tot ce este necesar pentru activitățile curente, susţine liderul PNL Suceava Gheorghe Flutur.

El a arătat că o mare parte din teritoriul României se confruntă cu seceta, regiunile cele mai afectate fiind Moldova, Dobrogea și Oltenia.

„Din cauza lipsei de precipitaţii sunt afectate culturile de floarea soarelui, grâul, porumbul, orzul, orzoaica, sfecla, rapiţa și soia. După felul în care se prezintă aceste culturile în câmp fermierii estimează că vor reuși să recupereze doar jumătate din investiții”, a declarat senatorul sucevean.

Flutur Balan Harsovschi PNL sigla (1)

El a subliniat că în judeţul Suceava sunt afectate și culturile de cartof, estimându-se că aproximativ o treime dintre acestea au fost compromise.

„Agricultorii au cheltuit sume importante de bani cu înființarea culturilor, iar acum riscă să-și piardă toată investiția făcută. Deşi se pot asigura culturile agricole, asigurarea nu cuprinde totalitatea fenomenelor naturale ce pot afecta aceste culturi. Agricultorii pot încheia o poliţă de asigurare pentru factori de risc precum ploi torenţiale, grindină, incendii şi inundaţii, dar nu şi pentru secetă. În aceste condiții Guvernul ar trebui să acorde un ajutor de minimis pentru culturi afectate de secetă”, consideră Flutur.

Totodată, Gheorghe Flutur atrage atenţia că banii fermierilor sunt blocați de Guvern şi că toți fermierii sunt afectați de întârzierea plăților, iar sumele pe care statul le datorează sunt uriașe, oamenii fiind revoltați că aceste sume au întârziere de luni de zile.

„Guvernul a schimbat legislaţia în domeniu de opt ori în două luni de zile şi a dat ordonanţe care au anulat ordonanţele anterioare”, a spus senatorul liberal.

Liderul PNL mai atrage atenţia că sunt probleme cu subvenția la motorină – de neînțeles și de neacceptat.

„Este vorba de întârzieri foarte mari și cu recuperarea subvenției la motorină pe trimestrului patru al anului trecut, iar fermierii au întâmpinat probleme și la depunerea declarațiile aferente subvenției la motorină pentru trimestrul I din 2015. Este o situație critică și fermierii sunt revoltați de atitudinea Guvernului care anunță că avem excedent bugetar, dar nu se plătesc sumele la care oamenii au dreptul”, a spus Flutur.

El mai arată că birocrația este o piatră de moară pentru agricultori.

„Agricultorul are nevoie de o modernizare a tehnologiei, capitalizare, piaţă locală şi naţională care să absoarbă la preţ corect produsele lui. Birocraţia, exemplificată prin Legea 145/2014 şi de Ordinul 619/2015, arată incapacitatea Guvernului de a rezolva problemele agriculturii. Eficienţa în agricultură nu poate fi realizată fără reducerea birocrației. Agricultorul, cel care produce bani pentru sine şi pentru bugetul statului, nu are timp de pierdut cu o birocraţie excesivă. Piaţa nu-l aşteaptă”, a explicat liderul PNL.

El susţine că sunt nemulțumiri și în ceea ce priveşte folosirea pajiștilor și pășunilor, de modul în care sunt plătite subvențiile pentru aceste suprafețe, de modificărilor aduse Ordonanței de Urgență 34/2013 și la Ordonanța de Urgență 63/2014.

„Agricultura României ar putea fi principalul motor al economiei, putând asigura hrana pentru mai mult de 80 de milioane de oameni. Cu toate acestea agricultorii români sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană. Agricultorii, care trudesc din zori şi până-n seară, sunt tot mai săraci, iar Guvernul şi clientela politică a acestuia prosperă. Agricultorii, minţiţi şi înşelaţi de Guvernul PSD, au ajuns într-un aşa hal de dezamăgire şi disperare, încât nu mai doresc să facă agricultură. Fermierii români nu nicio șansă în competiția economică cu fermierii din celelalte ţări membre U.E”, a spus Flutur.

El a mai declarat că fermierii trebuie sprijiniți cu proiecte de interes naţional.

„Principala problemă cu care se confruntă agricultorii români este legată de dificultatea cu care aceștia pot concura pe piața agricolă internă din România. Practic, agricultorul român nu mai are loc să vândă în propria ţară.  După ani muncă și de investiţii, fermierul român constată că munca lui şi a celor care prelucrează ceea ce produce, aduce beneficii uriașe doar celor care vând produsele finite”, a spus liderul PNL.

Flutur critică Guvernul pentru că nu dă nicio șansă producătorilor și procesatorilor de a se menține pe piață.

Astfel, el susţine că ultima măsură luată de guvern, Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, este o lovitura grea dată producţiei agricole româneşti.

„Prin impunerea atestatului de producător şi a carnetului de comercializare, sute de mii de agricultori români şi aşa necăjiţi şi fără speranţe de supravieţuire, vor fi nevoiţi să renunţe la producţia agricolă şi să devină noii asistaţi sociali ai guvernului PSD”, arată Flutur.

El atrage atenţia că dezvoltarea şi funcţionarea exploataţiilor agricole presupun investiţii importante şi că pentru toate acestea, agricultorul are nevoie de capital, dar Guvernul însă a blocat practic subvenţiile pentru agricultură, fermierii reușind să supraviețuiască pe moment doar prin împrumuturi bancare.

„Pentru salvarea agriculturii și a agricultorilor este nevoie implementarea unei strategii coerente, a unor măsuri și acțiuni, identificate prin dezbateri inclusiv cu reprezentanţii agricultorilor, din care nu ar trebui să lipsească: atragere de fonduri europene pentru programe de sprijin și investiții, cadastrul gratuit, stimularea asocierii și comasării terenurilor, reducerea birocrației, încurajarea folosirii tehnologiilor moderne, dezvoltarea sistemelor de irigații, capitalizare prin instrumente simple și eficace, protejarea fermierilor față de taxele și impozitele aberante, sprijin pentru valorificarea produselor, creșterea profitului și menținerea lui în țară”, a mai declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de