Legea Donţu a trecut de Senat. Hypermarketurile sunt obligate să aibă jumătate din produse alimentare româneşti

Plenul Senatului a aprobat, marţi, un proiect de lege iniţiat  de senatorul Ovidiu Donţu prin care se completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin introducerea unui capitol referitor la obligaţiile speciale ale comercianţilor de tip cash&carry, supermagazin sau hipermagazin, astfel încât aceştia să aibă obligaţia să achiziţioneze minim 51 la sută din produsele carne, legume şi fructe din producţia românească.

fructe targ toamna mere tuica ansamblu populara dans (28)

Prin derogare, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta 70 la sută din ofertă.

 

Propunerea legislativă stabileşte că nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 de lei şi 50.000 de lei, iar obligaţia ar intra în vigoare la şase luni de la publicarea legii adoptate.

 

Această propunere legislativă a fost depusă  de Ovidiu Donţu în luna martie 2015 la Senat, a fost votată marţ, dar urmează să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor care este cameră decizională şi va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

În expunerea de motive, senatorul Ovidiu Donţu arată că prin instituirea acestor obligaţii acestor categorii de comercianţi se asigură premisele pentru accesul facil pe piaţa de desfacere a producătorilor naţionali, a celor zonali sau locali care pot furniza astfel de produse.

El precizează că a văzut în unele astfel de magazine standuri speciale cu produse româneşti, semnalizate corespunzător, în general produse de mărci satelitare lanţului respectiv de magazine, unde preţurile pe acelaşi tip de produs erau mai mici decât cele practicate pentru produsele unor producători de mai mare renume.

„Consider că un produs românesc din categoriile menţionate, certificat sanitar, conferă un plus de garanţie pentru clientul care caută un produs proaspăt, cât mai natural, şi pentru care faptul că provine din ţara sa constituie un criteriu în plus în alegerile făcute. Astfel, se va stimula producţia, se vor putea crea locuri de muncă, vor creşte încasările la buget şi cetăţeanul va şti că va găsi tot timpul în hipermarket, de exemplu, un măr românesc şi nu doar unele aduse din import”, a menţionat senatorul PSD Ovidiu Donţu.

El arată că în acest caz a propus cota de 51 la sută pentru a nu se putea considera demersul său o imixtiune în iniţiativa privată, în dreptul întreprinzătorilor particulari de a dispune de propria politică de marketing şi de aprovizionare a magazinelor sale.