În scandalul încălzirii, Băişanu arată că sucevenii cu centrală proprie sunt şi ei producători de energie termică şi ar fi trebuit să primească subvenţii la fel ca Bioenergy


Intră acum și în grupul de

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că sucevenii care au centrale individuale ar fi trebuit să primească subvenţii de la Primărie aşa cum primeşte şi firma care deţine centrala pentru încălzirea în regim centralizat.

Băişanu a explicat că în municipiul Suceava producătorii de energie termică sunt privaţi în totalitate, unul dintre aceştia fiind firma privată care administrează centrala termică ce furnizează agent termic în regim centralizat, iar cei 21.000 de suceveni cu centrale proprii de apartament sunt tot producători privaţi de energie termică, fiecare pentru locuinţa sa.

baisanu (1)„Sucevenii cu centrale termice sunt furaţi de două ori. Din taxele lor se plătesc subvenţii pentru cei care nu au centrale proprii şi nu primesc nici subvenţie”, a spus Băişanu.

El consideră că există un comportament discriminatoriu al Primăriei Suceava faţă de producătorii de energie termică şi că doar firma care deţine centrala pentru regimul centralizat beneficiază de subvenţii pentru producerea gigacaloriei în timp ce cei 21.000 de producători individuali de energie termică nu primesc subvenţii.

Băişanu a arătat că producătorii de energie termică trebuie trataţi în mod egal, fiind entităţi private care fac aceeaşi activitate, în condiţii de piaţă liberă.

El a mai spus că încălzirea în sistem centralizat este mai scumpă decât cea în regim individual şi că subvenţiile pe care Primăria le plăteşte sunt pentru a acoperi pierderile.

Totodată, Băişanu a mai spus că pentru înlocuirea conductelor de termoficare costurile s-ar ridica la circa 120 de milioane de euro, iar şi chiar dacă ar fi aceşti bani oraşul va fi făcut „varză”, iar sucevenii vor avea de suferit ani de zile de disconfort, de noroaie şi mizerii, dar şi de incertitudinea că lucrurile vor merge bine. (N.B.)


Intră acum și în grupul de