Ardeleanu: ”De Ziua Internațională a Francofoniei, Bucovina este reprezentată la cel mai înalt nivel”


Intră acum și în grupul de

O delegație a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, condusă de rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, va participa marți, 22 martie, la ceremonia dedicată Zilei Internațională a Francofoniei, ce va fi organizată la Palatul Cotroceni, a anunțat deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

”Francofonia românească va fi sărbătoriă la cel mai înalt nivel. La invitația președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, marți, 22 martie, ceremonia dedicată Zilei Internațională a Francofoniei se va organiza la Palatul Cotroceni.

Manifestarea se va axa pe sublinierea impactului pe care valorile și inițiativele Francofoniei îl pot avea asupra tinerilor, care reprezintă mai mult de 60% din populația din spațiul francofon. La eveniment vor participa șefi ai misiunilor diplomatice și ai instituțiilor francofone din România, elevi și studenți, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, reprezentanți ai mediului de afaceri, personalități francofone din instituții publice, mediul academic și societatea civilă”, a arătat Ardeleanu.

sanda maria ardeleanuEa a precizat că la evenimentul de la Palatul Cotroceni va participa o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, condusă de rectorul instituției prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, și formată din șase studenți de la Facultățile de Istorie și Geografie, Litere și Științe ale Comunicării și de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Parlamentarul sucevean, care este și președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), a declarat că va lua cuvântul în cadrul ceremoniei alături de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comânescu, ministrul Educației, Adrian Curaj, directorul Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Chantal Moreno, directorul Biroului Regional al Agenției Universitarea a Francofoniei (AUF), Fabien Flori, precum și de un reprezentat al tinerilor francofoni.

”Intervenția președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, va deschide ceremonia. În alocuțiunea mea, voi sublinia importanta recunoaștere de care Francofonia românească s-a bucurat în ultimii ani și ca urmare a permanentelor eforturi și activități desfășurate în cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei, dar și grație fructuoaselor parteneriate între mediul academic românesc și organismele internaționale francofone. Delegația Parlamentului României la APF participă activ la programele care urmăresc dinamizarea relaţiilor dintre parlamentele membre, schimbul de experienţe, promovarea valorilor francophone și implicarea tinerilor în parlamentele francofone. Mesajul meu către tinerii francofoni prezenți la eveniment este că viitorul Francofoniei le aparține și că <<limba franceză este cea care face diferența>>”, a arătat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a menționat că după manifestarea de la Cotroceni, în aceeași zi, îi va avea ca oaspeți la Palatul Parlamentului pe studenții suceveni.

Totodată, deputatul liberal a mai anunțat că pe 23 martie, în același context francofon, un grup de 19 elevi și cadre didactice de la Școala Gimanzială nr. 1 din municipiul Suceava, se vor afla, la invitația ei, în Parlamentul României, unde vor vizita clădirea și vor purta discuții cu membrii Legislativului pe diverse teme de interes.

Peste 220 milioane de vorbitori ai limbii franceze, fie ca limbă maternă, ca limbă secundă sau ca limbă străină, în țările membre asociate sau cu statut de observatori din Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) au celebrat duminică, 20 martie,  Ziua Internațională a Francofoniei. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de