FOTO Băişanu a început campania out-door pentru referendumul legat de termoficare sub sloganul „Centrale termice în fiecare locuinţă”


Intră acum și în grupul de

pliant referendum Baisanu (1)Liderul ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a lansat, de luni, campania out-door de susţinere a referendumului prin care sucevenii să se pronunţe în legătură cu viitorul termoficării în municipiu.

Având sloganul „Centrale termice în fiecare locuinţă”, Băişanu transmite sucevenilor că ei trebuie să decidă ce se face cu banii lor.

În pliantele care sunt trimise sucevenilor Băişanu explică proiectul său privind termoficarea în municipiu, care ar fi beneficiile în viziunea lui şi de ce sucevenii ar trebui să se implice.

Sistemul de termoficare centralizat al municipiului Suceava „a făcut pe câţiva, foarte puţini, milionari în euro, dar şi câteva zeci de mii de victime”, a declarat în urmă cu două săptămâni liderul ALDE Suceava, Alexandru Băișanu în conferinţa de presă în care a anunţat că începe strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum local prin care populaţia să se pronunţe dacă doreşte ca municipalitatea să continue să subvenţioneze cu milioane de euro anual sistemul de termoficare şi să investească zeci de milioane de euro în reţelele de termoficare care sunt „sită” cu pierderi de 40 la sută sau preferă să fie instalate, cu aproximativ 11 milioane de euro, centrale termice în fiecare locuinţă.

Potrivit lui Băișanu,  în cazul Termica SA şi activităţii Primăriei Suceava se fac cercetări în două dosare penale „in rem”.

„Timp de 12 ani, Primăria Suceava a folosit o unealtă periculoasă, a subvenţiei”, a precizat deputatul care a arătat că în ultimii opt ani au fost plătite, doar cu titlu de subvenţii la diferenţa dintre preţul de referinţă şi preţul de producţie a gigacaloriei, 24 de milioane de euro, la care se adaugă alte zeci de milioane de euro investiţi în centrala termică şi în sistemul de transport şi distribuţie.

„Au fost bani îngropaţi în pământ”, a spus Băişanu care a arătat că municipii mari din ţară au renunţat la termoficarea în regim centralizat pentru că au înţeles că este prea scump să refaci întregul sistem de termoficare.

El a arătat că numai pentru refacerea reţelei de transport a agentului termic costurile ar fi de peste 50 de milioane de euro, conform evaluărilor oficiale ale municipalităţii, la care se adaugă şi plata subvenţiei.

Băişanu a mai spus că mai puţin de jumătate din locuitorii Sucevei sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, iar restul sucevenilor care au sisteme proprii susţin din impozitele locale plătite subvenţionarea căldurii pentru ceilalţi fără ca ei să beneficieze de această facilitate.

Liderul ALDE a arătat că soluţia este ca în toate locuinţele să fie montate centrale proprii, cu finanţarea municipalităţii, care apoi nu va mai avea nici o altă cheltuială cu acest sector.

„Va putea fi considerată ca o ultimă subvenţie pentru termoficarea în municipiul Suceava”, a spus Băişanu.

El a menţionat că referendumul local ar putea fi organizat în data de 5 iunie, odată cu alegerile locale şi că începe deja strângerea celor circa 5000 de semnături necesare pentru ca procedura să fie iniţiată în Consiliul local Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de