Ioan Bălan: Prin actualul sistem de salarizare nu facem decât să-i alungăm pe tineri cât mai departe de ţară


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele PNL deputatul Ioan Bălan îşi exprimă îngrijorarea că medicii şi profesorii sunt aruncaţi la marginea sistemului de salarizare şi acest fapt se vede din comportamentul celor aflaţi pe băncile şcolilor care  nu mai visează să devină medici sau profesori.

Ioan Balan 3

Într-o postare pe pagina sa de socializare, deputatul sucevean arată că cel mai trist este faptul că astăzi elevii nu mai visează de pe băncile şcolilor, ca odinioară, să devină medici sau dascăli.

„Copiii ştiu încă de mici cu ce dificultăţi financiare se confruntă profesorii şi medicii lor, care vreme de douăzeci şi şase de ani au fost aruncaţi la marginea sistemului de salarizare, precum nişte categorii profesionale stigmatizate”, scrie Ioan Bălan.

El îşi exprimă mirarea că deşi toate forţele politice au ajuns la consens că cele două domenii sunt priorităţi naţionale, semnându-se chiar şi pacte naţionale pentru educaţie sau pentru sănătate, cele două sisteme continuă să sufere de o subfinanţare gravă.

 

„Nu ştiu cum, cu aceste salarii, apropiate de cel minim pe economie, vom putea să încurajăm medicii să vină de la Bucureşti, la Suceava, la Rădăuţi sau la Gura Humorului. Nu ştiu cum, cu salarii de sub o mie de lei net, vom reuşi să umplem deficitul de cadre didactice calificate din şcolile rurale din judeţ. Eu, personal, sunt foarte sceptic! Mai degrabă, cred că prin această salarizare nu facem decât să-i alungăm pe tineri cât mai departe de ţară”, a mai arătat Ioan Bălan.

El consideră că Guvernul va trebui să revizuiască grilele de salarizare pentru dascăli şi medici şi să reflecte prin noile valori că educaţia şi sănătatea chiar sunt priorităţi naţionale ale ţării noastre, iar dacă nu va reuşi, atunci ar fi mai bine să retragă acest proiect.

Într-o altă postare, deputatul liberal a explicat că bugetul nu suportă, cel puţin în anul 2016, majorări spectaculoase de salarii, dar consideră că şi cu banii puţini pe care îi are bugetul de stat pot fi stimulate sectoarele de care ţara noastră are atâta nevoie: educaţia şi sănătatea.

„Cred cu putere că atunci când demarezi o reformă trebuie să ai şi nişte obiective clare pe care vrei să le atingi. Ce poate fi mai prioritar decât o şcoală mai performantă şi oprirea exodului medicilor? Argumentul cu atenuarea diferenţelor dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu, nu trebuie să reprezinte obiectivul în sine al legii, ci efectul rezultat”, a arătat Ioan Bălan.

El a constatat, cu profundă amărăciune, că şi în ordonanţa propusă de Guvernul Cioloş, salariile cele mai mici rămân tot în educaţie, în cercetare şi în sistemul public de sănătate.

„Nu putem cere tinerilor să îşi dorească o carieră la catedră, atâta vreme cât un învăţător sau profesor debutant va intra în câmpul muncii cu un salariu apropiat de cel minim pe economie. Nu le putem cere celor mai buni rezidenţi să rămână în România şi să nu îşi trimită CV-urile la spitale din străinătate, atâta vreme cât salariul medicului debutant nu-i asigură nici preţul chiriei. Stau şi mă întreb, atunci, unde este reforma? Sau, pentru ce se face?”, se întreabă Ioan Bălan. (N.B.)


Intră acum și în grupul de