Ovidiu Donțu vrea aflarea adevărului în cazul Șoselei de centură a Sucevei

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, i-a solicitat premierului României, Dacian Cioloş să trimită Corpul de control pentru a verifica modul în care s-au realizat lucrările la şoseaua de centură a Sucevei. Ovidiu Donţu a depus o interpelare către premier în care atrage atenţia că deşi de-a lungul timpului s-au asigurat condițiile și fondurile necesare, nici până la această dată şoseaua de centură a municipiului Suceava nu poate fi recepționată şi dată în funcțiune.

Donțu a făcut un scurt istoric al investiției, amintind că încă din anul 2011 Guvernul nu a mai alocat banii necesari continuării lucrărilor, iar în mai 2012 constructorul de atunci respectiv, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a părăsit şantierul pentru că avea de recuperat sume mari de bani. Senatorul sucevean a mai precizat că din luna mai 2012, Guvernul, prin strategia de plăţi a arieratelor, a început rezolvarea acestei probleme, pe care a finalizat-o fiind plătite toate sumele necesare. Ovidiu Donţu a mai spus că desi în perioada 2012-2015, an de an s-au alocat de la bugetul de stat banii necesari pentru finalizarea investiţiei, aceste lucrări nu s-au încheiat.

sosea centura stalpi iluminat
sosea centura

„În opinia noastră constructorul care a făcut și proiectarea, deși au fost alocați bani an de an, nu a finalizat lucrarea tocmai pentru că urma să fie recepţionată de CNADNR din cauza problemelor majore de execuție şi de proiectare. Menționăm că societatea de construcții care a realizat lucrarea era deținută de Horia Simu care, potrivit unor memorii depuse la instituţiile statului, ar fi avut o înțelegere cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava la acea dată, pentru a suplimenta bugetul, pentru remedierea lucrărilor prost executate din capitolul „Cheltuieli neprevăzute” tot pe banii statului”, a declarat Donţu, care a mai adăugat că „nu încerc să găsesc vinovați, pentru că nu acesta este rolul meu, dar vă solicit domnule Prim-ministru să trimiteți o echipă de control care să documenteze recuperarea banilor transferați de stat pentru lucrări neconforme, să stabilească cine este responsabil pentru prelungirea situației generate de lipsa constructorului din teren timp de 2 ani și durata expertizei care a constatat aceste nereguli care este de circa 1 an și jumătate”.

El i-a mai solicitat premierului să dispună întrunirea unei echipe de specialiști de la Ministerul Transportului pentru a reface proiectul centurii Sucevei, dar pentru a elimina construcția numită „zidului morții”.

Ovidiu Dontu
Ovidiu Dontu

 

„Trebuie spus că în urma intervenţiilor noastre, CNADNR a demarat proiectarea în vederea refacerii lucrărilor neconforme în regie proprie cu termen de finalizare data de 25 aprilie 2016, lucrări ce se vor executa în regie proprie de către CNADNR. Având în vedere că sumele necesare acestei investiţii au fost alocate în întregime executantului de lucrări, pentru lucrarile executate dar neconforme, fără ca investiţia să fie finalizată, solicităm prezenţa Corpului de Control al Guvernului la Suceava pentru verificările ce se impun în vederea recuperării banului public de la constructor”, a mai precizat Ovidiu Donţu. În final, senatorul PSD i-a solicitat premierului Cioloş să-i precizeze în cât timp se pot recupera banii publici investiți intr-o construcție neconformă și în cât timp vor fi finalizate lucrările în regie proprie de către CNADNR cu eliminarea ”Zidului Mortii” din proiect. (Alin Dima)

 

loading...