Băsescu critic la adresa primarilor interesaţi doar de investiţii cu comision ca schimbatul bordurilor sau plantarea de panseluţe


Intră acum și în grupul de

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a lansat, sâmbătă, la Suceava, critici la adresa primarilor care se preocupă doar de investiţii de unde pot obţine comisioane, cum ar fi schimbatul bordurilor sau plantarea de panseluţe.

PMP Basescu Popovici Andronache Codreanu Nicolau (27)

„Toţi primarii spun că schimbăm borduri, asfaltăm, punem lalele şi panseluţe. Pe câţi i-aţi auzit că vor să construiască două-trei creşe. E mult mai ieftin să construieşti câteva creşe decât să schimbi kilometri de borduri în fiecare an, numai că de la creşe nu se ia comision, însă de la borduri, da”, a spus Traian Băsescu la lansarea campaniei electorale a PMP Suceava.

El a spus simpatizanţilor PMP Suceava că electoratul este nemulţumit de vechii politicieni şi că este pe bună dreptate nemulţumit, dar s-a întrebat dacă va da un vot de încredere unei formaţiuni noi.

Traian Băsescu şi-a exprimat satisfacţia că toţi candidaţii PMP Suceava sunt focusaţi spre problemele de zi cu zi şi nimeni nu vine cu fantezii în oferta politică.

El a subliniat că respectarea Constituţiei este cheia corectitudinii acestei campanii electorale, şi că trebuie avute în vedere doar articolele din Capitolul Drepturi şi libertăţi fundamentale unde autorităţile locale au mari responsabilităţi privind dreptul la educaţie, la sănătate, la informare.

„Dreptul la educaţie s-a transferat ca responsabilitate foarte mult către administraţiile locale”, a spus Băsescu care a adăugat că abandonul şcolar este de 18 la sută în România potrivit datelor oficiale şi că cifrele arată o creştere constantă.

El a spus că rolul major în reducerea abandonului şcolar îl are administraţia locală prin sprijinirea celor defavorizaţi şi prin punerea în corelaţie cu realităţile locale a programei şcolare.

„Vreţi să va imaginaţi ţara peste 20 de ani cu asemenea rată de abandon şcolar? E obligaţia administraţiilor locale să reducă abandonul şcolar”, a spus Băsescu.

PMP Basescu Popovici Andronache Codreanu Nicolau (28)

El a mai spus că autorităţilor locale li s-au transferat, odată cu spitalele, şi obligaţii constituţionale privind dreptul la sănătate.

„Vedem acum la televizor situaţia sistemului de sănătate. Recunosc că am sesizat-o mai demult în urma raportului unei comisii prezidenţiale din 2008”, a spus Băsescu care a precizat că rezultatul acelui raport a fost un proiect de lege a sănătăţii care să introducă competiţia în sistemul de sănătate, competiţia între spitale, competiţia între sectorul privat şi sectorul de stat.

„Rezultatul a fost o reacţie formidabilă a mafiei din sănătate care a îngropat noua lege a sănătăţii în stradă şi a făcut să cadă, să se schimbe, un guvern, Guvernul Boc”, a spus fostul preşedinte.

El a menţionat că atunci „televiziunile de tip mafiot” incitau lumea în stradă că le este furată sănătatea, iar rezultatul întârzierii reformării sistemului de sănătate este văzut astăzi.

„Ieri Ministerul Sănătăţii a comunicat că din cele trei sute de spitale 50 au infecţii bacteriene, germeni. Vă asigur că e o mare minciună. Raportările au venit de la spitale care au epidemiolog şi laboratoare. Domnul ministru al Sănătăţii, pentru a fi corect informat, ar trebui să ştie care este situaţia în spitalele mici, în spitalele în care nu există epidemiolog în spitalele în care nu există laboratoare şi eu vă asigur că numărul spitalelor cu infecţii ar creşte exponenţial dacă şi la aceste spitale s-ar fi putut face recoltări să vadă dacă sunt germeni. Spitalele acelea care s-au închis în timpul Guvernului Boc le-aş controla cu prioritate că a venit PSD şi a spus că le-am redeschis. Ia vedeţi câţi oameni aţi omorât în  spitalele alea dragi PSD-işti demagogi. Câte din spitalele acelea mici care au fost închise nu-şi ucid pacienţii ca urmare a infecţiilor care se iau din spitale?”, a întrebat Băsescu.

El a subliniat că administraţiile locale au obligaţii extraordinare în ducerea la îndeplinire a drepturilor prevăzute în Constituţie privind sănătatea.

Totodată, el a spus că este nevoie şi de sprijinirea persoanelor cu handicap şi le-a cerut viitorilor primari PMP să angajeze în administraţia locală persoane cu handicap pentru a sprijini această categorie defavorizată şi pentru a da un semnal şi pentru mediul privat care să înceapă să acţioneze pentru integrarea persoanelor cu handicap în societate.

Traian Băsescu a mai spus că un al drept constituţional este cel la informare şi crede că transparenţa reală în administraţia publică locală va determina ca locuitorii să fie parteneri ai autorităţii locale şi să nu fie ostili acesteia.

„Transparenţă în administraţia publică locală înseamnă că toate contractele primăriei să fie pe site-ul primăriei şi toate facturile care intră să fie afişate cu valoare şi motivul solicitării de plată. Asta ar însemna punerea sub control public a primăriei în raport cu cetăţeanul care plăteşte. Oamenii ar putea reacţiona imediat. Şi ar mai vedea dacă se face plata preferenţial sau în ordinea intrării facturilor”, a spus Băsescu.(N.B.)


Intră acum și în grupul de