Flutur, interpelare către ministrul Agriculturii: ”Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”


Intră acum și în grupul de

Senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur solicită ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să arate ce măsuri au fost dispuse, în afara celor declarative, atât pentru stoparea importurilor care pot afecta sănătatea publică, dar şi pentru respectarea legislaţiei în domeniu.

Parlamentarul sucevean îi amintește ministrului Agriculturii, într-o interpelare, declaraţiile privind existenţa în România de cazuri în care salamul se spală cu oţet, că se schimbă saramura la brânză şi se reintroduce în vânzare.

„Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”, se întreabă Flutur.

El subliniază că Uniunea Europeană este o piaţă unică unde cel mai bun rezistă, iar importatorii nu pot fi blocaţi, dar pot fi verificaţi şi arată că într-un caz în care vameşii au oprit un camion la frontieră cu carne de porc din Polonia, şoferul a luat-o la fugă şi nici măcar actele nu le avea la el, iar într-un alt caz s-a depistat  carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România.

Gheorghe Flutur

 

Flutur a menţionat că ministrul Agriculturii a dispus Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să demareze controale la frontiere în cazul fructelor şi legumelor care intră în România, iar prima reacţie a fost că o astfel de analiză, după ce se prelevează, durează 20 de zile.

„Am zis că este probabil o glumă, pentru că în 20 de zile camioanele s-au descărcat, marfa a fost vândută şi populaţia a fost deja afectată de aceste produse nesănătoase. Ulterior, au revenit şi au spus că o să accelereze acest proces. Răspunsul în cazul unei probe nu ar trebui să dureze mai mult de două zile”, a adăugat senatorul sucevean.

Gheorghe Flutur în transmite ministrului Agriculturii, că reacţii au apărut din partea tuturor categoriilor de fermieri şi din toate sectoarele industrie agroalimentare, iar Federaţia Naţională Pro Agro RO AGRO susţine declaraţiile referitoare la calitatea îndoielnică a unor produse venite din import şi solicită autorităţilor abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun în pericol sănătatea publică în timp ce fermierii şi producătorii români din industria cărnii de pasăre atrag atenţia Comisiei Europene asupra unor practici pe care ei le consideră neloiale şi au solicitat Ministerului să intervină.

Astfel, statele membre UE pot comercializa produse agroalimentare în orice alt stat membru fără taxe vamale, cu respectarea calităţii, a regulilor de etichetare, dar şi cu condiţia ca preţul de comercializare în alt stat membru să fie cel puţin egal cu cel de la poarta fermei şi nu se poate vinde sub costul de producţie.

„Ori, carcasa de pui şi ouăle intră la preţuri sub cel de la poarta fermei. În anul 2015, România a importat carne şi preparate din carne de pasăre, în principal din ţări membre UE, în cantitate de 133.000 tone, 85.000 tone din total fiind importată la preţul de 900 – 910 euro/tonă, (4 lei/kg) mult sub preţul de vânzare al cărnii de pasăre în carcasă în UE, care a fost de 1.870 euro/tonă”, arată Flutur.

El mai atrage atenţia că există situaţii când carnea de pasăre din import congelată este decongelată şi vândută ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislaţia în vigoare.

Totodată, Pro Agro a semnalează că s-au făcut analize de laborator şi că s-au depistat ouă mai vechi decât permite legislaţia UE privind comercializarea ouălor în coajă.

Mai mult, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România a atras atenţia că unul din cinci borcane de miere este de import, adusă din China sau Argentina care se combină cu miere românească, care reprezintă doar 2-3%.

Flutur mai arată că România a trimis în ultima perioadă mai multe notificări către RASFF, sistemul de alerte de securitate al Comisiei Europene pentru produsele alimentare şi hrana pentru animale, privind neconformităţo la ulei de măsline produs în Grecia, la Cola Light, la fulgi de usturoi din China, dar şi prezenţa Salmonell în în slănină congelată importată din Italia, în aripi de pui congelate importate din Ungaria, în pulpe de pui congelate importate din Polonia, în hrană pentru câini (oase de ros) adusă din Vietnam, dar şi prezenţa aflatoxinelor în arahide aduse din China, în fistic adus din Iran, a ochratoxinei A în stafide aduse din Turcia, prin Germania, larve ale parazitului Anisakis în macrou eviscerat din Norvegia, în macrou congelat adus din Olanda, în merluciu congelat adus din Spania sau mucegaiuri, într-un pate de porc produs în Franţa.

„Sunt necesare unele măsuri care să protejeze producătorii români, inclusiv prin întărirea sistemului de supraveghere a importurilor şi exporturilor de produse alimentare şi a preţurilor practicate pe piaţă. Sectorul autohton al laptelui materie primă, cărnii de porc, oaie, bovine, pasăre, ouă, legume-fructe traversează o perioadă de criză profundă cu impact asupra nivelului producţiei şi mai ales financiar”, susţine Gheorghe Flutur.

El consideră că în cazul în care autorităţile cu atribuţii de control precum A.N.S.V.S.A., A.N.P.C., Direcția Generală a Vămilor, dar şi MADR, prin rolul de coordonator al A.N.S.V.S.A. nu intervin, există pericolul ca producţia autohtonă să dispară, iar fermierii să falimenteze. (N.B.)


Intră acum și în grupul de