Studiu DWF: Interesul locuitorilor judeţului Suceava pentru politicienii locali a crescut anul acesta cu 28.79% cu peste zece mii de căutări


Intră acum și în grupul de

Prin procesarea datelor Google aferente utimelor 24 de luni, analiştii Digital Workforce au identificat interesul exprimat de români pentru senatorii şi deputaţii din judeţul în care locuiesc.

electoral

 

Pentru judeţul Suceava sunt aleşi în Parlamentul României 13 deputaţi şi 5 senatori. Acest număr nu este egal pentru toate judeţele din ţară noastră, fiind calculat în funcţie de populaţie. Conform Constituţiei, normă de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Acelaşi număr de demnitari întâlnim în judeţele Bacău şi Braşov, arată sursa citată.

Conform datelor Google, interesul locuitorilor judeţului Suceava pentru politicienii locali a crescut anul acesta cu 28.79%. În ultimele 12 luni, numele deputaţilor şi senatorilor din judeţul Suceava au fost căutate de 10,200 de ori. Acest număr este în creştere faţă de valoarea înregistrată în perioada anterioară, când Google raportează 7,920 de căutări. Analiză DWF relevă că la nivel naţional se înregistrează o scădere cu 5.01% a numărului de căutări realizate de români pe Google după numele deputaţilor sau senatorilor care îi reprezintă în Parlament.

Creşterea plasează judeţul Suceava pe locul 4 în topul judeţelor cu cele mai mari variaţii pozitive. O creştere mai mare a interesului decât cea a locuitorilor judeţului Suceava pentru politicientii locali o putem sesiza în judeţe precum Botoşani (40.00%) sau Vâlcea (53.85%).

Din punct de vedere al echipamentelor de pe care s-au realizat aceste căutări, Google raportează că telefoanele şi tabletele reprezintă 37%, în timp ce calculatoarele de tip desktop sau laptop cumulează 63%. Comportamentul de căutare al sucevenilor este puţin diferit de cel la nivel naţional, unde terminalele mobile sunt preferate ca mijloc de navigare pe internet.

Prezenţa la vot a locuitorilor judeţului Suceava în cele mai recente alegeri parlamentare a fost de 39.77%, valoare foarte apropiată de media naţională, de 42.19%. Creşterea interesului pentru politicienii locali este posibil să impacteze în mod pozitiv numărul de persoane care îşi vor exprimă votul în următoarele alegeri locale.(N.B.)


Intră acum și în grupul de