Ședință „de calibrare” între PNL și PSD în CJ Suceava: Flutur defilează cu majoritatea, Nechifor se bazează pe proceduri


Intră acum și în grupul de

Prima ședință a Consiliului Județean Suceava după validarea noilor consilieri județeni, desfășurată vineri, a fost o ședință de „calibrare” a forțelor între PNL și PSD, după cum chiar noul președinte al CJ, liberalul Gheorghe Flutur, a spus, în timp ce liderul PSD Suceava, Cătălin Nechifor, fost președinte al CJ Suceava și actual lider al opoziției din CJ, a lăsat să se înțeleagă că Gheorghe Flutur ar trebui să-și îndeplinenească cu exigență fișa postului.

consiliul jud

Ședința de vineri, cu caracter extraordinar, a fost programată după ce miercuri, ședința de constituire a CJ Suceava a fost suspendată de Gheorghe Flutur pentru că el convocase pentru ora 12 o altă ședință cu primari și șefi de instituții descentralizate.

Flutur a spus în debutul ședinței de vineri, că se continuă ședința de miercuri, fiind imediat întrerupt de Cătălin Nechifor care i-a atras atenția că e vorba de o nouă ședință, care are o altă ordine de zi, ceea ce i-a confirmat și Flutur care a spus că doar reamintea că s-a reluat punctul care nu a fost dezbătut miercuri. Această situație l-a determinat pe Nechifor să-l întrebe pe Flutur cât timp este alocat pentru această ședință, ținând cont că cea de miercuri a fost suspendată pentru că acesta programase o altă întrunire.

Ședința a debutat cu anunțul făcut de Flutur că unul dintre consilierii județeni PNL, Neculai Barbă, a demisionat pentru a lucra în cadrul cabinetului președintelui CJ Suceava, urmând ca la prima ședință să fie validat următorul supleant, acesta fiind Mihai Crețeanu.

Dezbaterea punctului de pe ordinea de zi privind comisiile de specialitate din CJ Suceava a început cu propunerea făcută de Flutur ca PNL să dețină majoritatea în 5 din cele 6 comisii de specialitate, fiind oferită PSD comisia de Agricultură.flutur consiliu judetean harasim balan lungu (11)

Liderul PSD, Cătălin Nechifor,  a spus că PSD nu dorește să preia comisia de agricultură, unde are doar trei specialiști, ci două comisii, cea de buget finanțe și de urbanism, subliniind că în mandatul anterior, 2012-2016, pentru PDL au fost oferite conducerile a două comisii. El a arătat că raportul de voturi de 21 la 16 în favoarea PNL ar trebui să reprezinte în ceea ce privește comisiile ca PNL să dețină patru comisii și PSD două.

Gheorghe Flutur nu a fost de acord cu propunerea lui Nechifor și a arătat că dacă nu se acceptă această propunere, arătând că majoritatea de voturi este la PNL.

În aceste condiții, Nechifor a spus că PSD nu va prelua conducerea nici uneia dintre comisii și va lăsa PNL să preia toate comisiile, motiv pentru care, la Comisia de agricultură unde li s-au oferit cinci din cele șapte locuri, PSD a nominalizat doar trei consilieri.

Majoritatea PNL nu și-a nominalizat însă la Comisia de agricultură decât doi consilieri, situație în care comisia nu are numărul de consilieri, șapte, stabilit prin votul consilierilor județeni.

Gheorghe Flutur a spus că va fi votat din nou numărul de membri ai Comisiei de agricultură, care să fie de cinci în loc de șapte, dar Nechifor i-a atras atenția că nu se poate, fapt confirmat de secretarul județului.

De remarcat este că Gheorghe Flutur a fost atenționat de consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir, că atunci când a citit numele membrilor Comisiei de buget-finanțe, care au fost apoi votați, nu le-a citit complet, ceea ce ar putea duce la invalidarea votului.

Secretarul județului a explicat că modul în care este citit numele unui consilier județean nu poate afecta votul pe care acesta l-a primit, iar Gheorghe Flutur a considerat că această remarcă a consilierului județean PSD este una ce se vrea de „calibrare” a forțelor.

„Dau pe seama calibrării oamenilor și pozițiilor”, a spus Flutur.

Pe parcursul ședinței, atât Gheorghe Flutur cât și Cătălin Nechifor au făcut apel la revenirea la normalitate, iar Flutur i-a atras atenția că PNL are 21 de voturi în timp ce PSD doar 16 și că el a preluat funcția de președinte al CJ Suceava.

După ce Flutur a încheiat ședința consilierii  județeni au făcut primele ședințe ale comisiilor de specialitate pentru alegerea conducerilor acestora, dar la trei dintre ele nu a fost cvorum generat de lipsa consilierilor PSD și a unui consilier liberal.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de