Ardeleanu: Parlamentul României devine membru cu drepturi depline al Adunării Parlamentare a Francofoniei


Intră acum și în grupul de

Parlamentul României devine membru cu drepturi depline al Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) cu prilejul celei de a 42-a reuniuni a Adunării, care se desfășoară intre 9 și 12 iulie în capitala Madagascarului, Antananarivo.

Sanda Maria Ardeleanu (2)

Anunțul a fost făcut de deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, președinta Delegației Parlamentului României la APF, care a precizat că la această sesiune, Camera Deputaților  este reprezentată de deputatul Daniel-Stamate Budurescu.

”Modificarea de statut, votată în unanimitate în plenul Adunării, reprezintă o recunoaștere a activității intense a parlamentarilor români în promovarea valorilor francofone și vine să alinieze nivelul de reprezentare al dimensiunii parlamentare cu cea guvernamentală, România fiind membru al Organizatiei Internaționale a Francofoniei din anul 1993.

Legislativul român participă din același an la lucrările APF în calitate de membru asociat”, a arătat Ardeleanu.

Ea a amintit că în semn de apreciere față de eforturile delegației române în promovarea valorilor francofone, în anul 2015 i-a fost acordată de APF prestigioasa decorație a Ordinului Pleiadei în grad de ofițer, iar în anul 2016, cea în grad de mare ofițer, senatorului Georgică Severin, membru al Delegației.

”Țara noastră a fost declarată Stat-far al Francofoniei în Europa Centrală și de Est în anul 2006. Printre activitățile desfășurate în promovarea francofoniei se numără Bursele Eugen Ionescu, acordate de Guvernul României, participarea la programe precum Jeunes Pousses sau Franceza in relațiile internaționale, cooperarea în programe la nivel universitar”, a arătat deputatul sucevean.

Ardeleanu a mai anunțat că în anii următori se prefigurează, pe linia francofoniei, organizarea în România a unor evenimente de amploare precum Forumul Mondial al Femeilor Francofone în anul 2017 și a Forumului Economic Francofon în anul 2018. (I.L.)


Intră acum și în grupul de