Consilierii municipali PSD Suceava arată cu text de lege că pentru plata subvențiilor în avans nu este necesară aprobarea Consiliului Local și că e în sarcina primarului


Intră acum și în grupul de

Organizația municipală PSD Suceava anunță că grupul PSD se va abține de la vot în cazul proiectului de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu privind plata în avans a subvenției la energia termică și precizează cu text de lege că pentru plata subvențiilor în avans nu este necesară aprobarea Consiliului Local ci este atributul primarului.

sedinta-consilii-sv-cernauti-19

Într-un comunicat de presă se arată că pe ordinea de zi a sedinței extraordinare a Consiliului Local Suceava de vineri  este înscris “Proiectul de Hotărâre” privind aprobarea plății subvenției pentru acoperirea diferențelor de preț la energia termică livrată populației în sumă de 5 042 704 lei (inclusiv TVA), pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2016.

PSD Suceava explică în comunicat, privind acest proiect de hotărâre, că a fost inițiat în baza Ordonanței nr.36 din 2 august 2006 – actualizată până la 12 octombrie 2016 de Ordonanța de urgență nr. 67 din 5 octombrie 2016.

„Conținutul Art.3, alin. (4) din O.G. nr. 36 din 2006 este următorul: „În situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației.”Conținutul art. 5, alin (1) din O.G. nr. 36 actualizată la 12 octombrie 2016 este următorul: Art.5 (1) “Sumele prevăzute în bugetele locale, conform art.3, alin.(4), se pot acorda în avans de către orodonatorii principali de credite ai bugetelor locale furnizorilor de energie termică pentru populație,…”, subliniază PSD Suceava.

Astfel, PSD Suceava menționează că în conformitate cu art. 63 alin. (1), lit. c) și alin.(4) lit. a), din Legea 215/2001, legea administrației publice locale: “(1) Primarul îndeplinește următoarele categorii principale de atribuții: c)atribuții referitoare la bugetul local; (4) În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin.(1) lit. c), primarul: a) exercită funcția de ordonator principal de credite.”, ceea ce înseamnă că în Suceava, ordonatorul principal de credite este primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

PSD Suceava concluzionează că pentru plata subvențiilor în avans, în conformitate cu O.G. nr. 36/2006, art. 5, alin.(1), nu este necesară aprobarea Consiliului Local.

„Primarul, în calitatea de ordonator principal de credite putea plăti în avans subvențiile către furnizorul de energie termică, după data de 12 octombrie 2016, oricând dorea pe baza bugetului municipiului Suceava aprobat în condițiile legii, buget în care sunt prevăzute subvențiile. Ca să-l parafrazăm pe viceprimarul Lucian Harșovschi, responsabilitatea sau iresponsabilitatea în această acțiune prin care se dorește finanțarea unui agent economic privat care asigură furnizarea apei calde și a căldurii, este a ordonatorului principal de credite, respectiv primarul municipiului Suceava”, susține PSD Suceava.

Grupul de consilieri PSD din Consiliul Local Municipal Suceava anunță, astfel, că având în vedere că proiectul de hotărâre nu îndeplinește condițiile legale, nefiind necesară o hotărâre în consiliul local  pentru plata subvențiilor, se va abține de la vot.

 


Intră acum și în grupul de