Problemele reclamate de oamenii de afaceri suceveni, inclusiv ministrului Finanțelor, privind formularul 088 se rezolvă simplu de liderul PSD Liviu Dragnea. El a anunțat eliminarea formularului 088


Intră acum și în grupul de

Trei întâlniri cu funcționari ai ANAF, inclusiv cu ministrul Finanțelor, au fost organizate în ultimele luni ale anului 2016 de Prefectura Suceava la cererea oamenilor de afaceri suceveni care erau nemulțumiți de formularul 088 privind înregistrarea în scopul de TVA.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că acest formular va fi eliminat.

„În 2016, Formularul 088 a fost coșmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme românești au fost blocate abuziv! De altfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înființate.

Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare și debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am și dovedit acest lucru, eliminând cele #102taxe nefiscale.

Continuăm! ANAF-ul trebuie să-și facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecți. De aceea, am cerut guvernului #PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită #Formularul088!

P.S. Nu există implicații bugetare, din contră, va stimula crearea de noi companii”, a scris Dragnea pe pagina sa de socializare.

Amintim că oamenii de afaceri suceveni au solicitat întâlniri cu responsabilii ANAF nemulțumiți de acest formular 088.

Astfel, în luna octombrie 2016 au fost organizate două astfel de întâlniri în care oamenii de afaceri suceveni au criticat introducerea formularului 088, iar în 28 noiembrie, chiar ministrul Finanțelor, Anca Dragu a venit la Suceava pentru a discuta cu oamenii de afaceri despre probelemele lor.

 

La acea întâlnire, vicepreședintele ANAF Doru Dudaș, responsabil cu colectarea, a declarat că autoritățile centrale fac eforturi pentru ca legislația în domeniu să fie aplicată unitar și că se vor lua măsuri ferme dacă nu este aplicată corect așa cum au reclamat oamenii de afaceri cu care s-a întâlnit la Suceava.

În cadrul întâlnirii, expertul contabil Șerban Filip a reclamat situația neclară în jurul soluționării de ANAF a formularelor 088 există arătând că sunt ținute „la secret” în baza cărora un contribuabil merită sau nu un cod de TVA.

El a atras atenția că dacă analiza ajunge și la Direcția de Antifraudă Fiscală situația este și mai gravă în condițiile în care angajații de aici întocmesc proces-verbal care nu respectă standardele unui act financiar-fiscal, nu se respectă nici procedurile pentru depunerera de obiecții, iar obiecțiile nu sunt luate în considerare, fiind respinse fără o motivație.

Filip Șerban a mai arătat că ANAF a emis un ordin privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri TVA, care este foarte bun, dar că din păcate nu este aplicat în teritoriu.

„Sunt de acord să rămână în picioare agenții economici corecți, dar nici să nu-i eliminăm pe ceilalți prin formule neclare. Să se elimine odată nebunia cu secretul din jurul acestui formular”, a cerut Filip Șerban.

Mai mulți oameni de afaceri au arătat că există riscul ca în unele cazuri firmele să intre în faliment din cauza aplicării arbitrare a legislației.

Vicepreședintele ANAF, Doru Dudaș, a arătat că în situații de genul celor prezentate de oamenii de afaceri suceveni, unde se constată că legislația în vigoare nu este aplicată corespunzător se vor lua măsuri administrative.

El a spus că și pentru conceperea ordinului ANAF la care a făcut referire Filip Șerban a fost „o luptă de câteva luni„ în interiorul ANAF.

„Chiar dacă noi știm ce să facem din punct de vedere legal și procedural, cea mai grea misiune e de a asigura aplicarea lor. Avem un aparat de 26.000 de oameni care au o anuită formare profesională, umană și morală, și cea mai grea luptă e de a schimba mentalitatea”, a spus Dudaș care consideră că din punctul său de vedere ar trebui implementate mai multe proceduri pentru aplicarea corectă și unitară a prevederilor legale.

Dudaș le-a spus oamenilor de afaceri suceveni că vor putea să consulte pe site-ul ANAF inclusiv circularele care sunt trimise în teritoriu în vederea aplicării corespunzătoare a legislației astfel încât să știe cum să procedeze.

„Este o măsură luată pentru ca dumneavoastră să știți ce se vrea și cum le spunem să aplice unitar legea”, a spus vicepreședintele ANAF.

Totodată, Dudaș a lăsat să se înțeleagă că angajații din structurile din județul Suceava care nu au aplicat corect dispozițiile legale vor fi sancționați.

„E foarte bine să știm că un ordin ANAF nu se aplică în mod corect. Să muncești câteva luni la un ordin și să vezi că cineva își bate joc de munca ta….”, a spus Doru Dudaș.

Vicepreședintele ANAF a mai declarat atunci că în următoarele săptămâni vor fi luate măsuri ferme în țară pentru a se îmbunătăți relația cu agenții economici, în special în ceea ce privește formularele 088. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de