Majorarea sumei alocate pentru pârtia de schi de pe Rarău propusă de PNL Suceava, respinsă în comisii. S-a constatat că obiectivul este inclus în programul de investiții


Intră acum și în grupul de

Alocarea de 14 milioane de lei în plus pentru pârtia de schi de pe Rarău, amendament propus de parlamentarii PNL de Suceava, a fost respinsă, vineri, în comisiile reunite pentru politică economică, reformă şi privatizare și pentru industrii şi servicii.

Parlamentarii PNL de Suceava au anunțat că deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a votat împotriva acestei alocări.

Nechifor a spus însă că ministrului Turismului a spus în fața comisiilor că Ministerul va finaliza în acest an câteva pârtii de schi din țară, între care cea de pe Rarău.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, deputatul Cătălin Nechifor, arată că la votarea bugetului Ministerului Turismului au fost şi amendamente depuse, toate au căzut la vot, din varii motive.

”La unul aş vrea să mă opresc, nu de alta, dar unii mai proaspeţi în ale procedurilor parlamentare, par să nu fi înţeles chiar din prima. Deci, despre amendamentul depus de nişte colegi din PNL, care solicitau sume de bani în plus pentru CONTINUAREA lucrărilor la pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc (nu mai fac referire la informaţiile trunchiate din susţinerea formulată pentru amendament şi nici la faptul că banii solicitaţi erau mai puţini decât cei necesari pentru finalizare).

Practic, ministrul Turismului a precizat (şi va fi pe site înregistrarea şedinţei comisiilor reunite) că investiţia de la Câmpulung Moldovenesc este în programul ministerului şi va fi finalizată în acest an. Drept urmare, prin vot, membrii comisiilor au considerat că adoptarea acestui amendament nu se justifică, întrucât obiectivul este deja cuprins în programul de investiţii, iar eventuală începere a tronsonului II se poate face numai după obţinerea tuturor avizelor conform legislaţiei, în mod special avizul de mediu.

Asta înseamnă că primăria Câmpulung Moldovenesc trebuie să urgenteze obţinerea acestor documente şi să ţină legătură strâns cu Ministerul Turismului pentru a finaliza lucrarea în timpul preconizat. E foarte bine că şi anul trecut s-au efectuat lucrări în continuare, dar acestea trebuie accelerate întrucât condiţiile meteo sunt în regulă doar pe o perioada scurtă de timp, într-o zona montană aşa cum este Rarăul. Şi da, aştept şi eu să apară această nouă atracţie a Bucovinei, pe lângă Transrarău, pe care l-am realizat în 2014, care concurează cu Transfăgărăşanul şi Transalpina la nivel naţional şi care este singurul drum montan de altitudine deschis şi în timpul iernii”, a explicat Nechifor.

În motivarea respingeri amendamentului formulat de parlamentarii PNL de Suceava se arată că „prin vot, membrii comisiilor au considerat că adoptarea acestui amendament nu se justifică, întrucât  obiectivul este deja cuprins în programul de investiții, iar eventuala începere a tronsonului II se poate face numai după obținerea tuturor avizelor conform legislației, în mod special avizul de mediu”, se mai menționează în motivare.

Președintele Consiliului Județean Suceava și al organizației județene PNL, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri seara, că împreună cu parlamentarii liberali de Suceava a fost formulat un amendament la legea bugetului prin care să se aloce suma de 14 milioane de lei pentru finalizarera pârtiei din masivul Rarău.

Astfel, potrivit lui Flutur, amendamentul propune suplimentarea sumei prevăzute pentru Ministerul Turismului pentru realizarea obiectivelor de investiţii în turism  cu suma de 14 milioane de lei pentru realizarea obiectivului de investiţii Pârtia de Schi ”Rarăul” din municipiul Câmpulung Moldovenesc în vederea finalizării tronsonului I și începerea lucrărilor la tronsonul II.

Astfel, suma totală alocată pentru anul 2017 urmează să devină 18,9 milioane de lei din care 8,9 milioane de lei pentru finalizarea tronson I și 10 milioane de lei pentru începerea lucrărilor la tronsonul II, în condițiile în care prin proiectul de buget este prevăzută doar suma de 4,9 milioane de lei.

Autorii amendamentului, senatorul  Daniel-Constantin Cadariu și deputații Ioan Bălan, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu și Dumitru Mihalescul, arată că pârtia de schi din Stațiunea turistică de interes național Câmpulung Moldovenesc, inclusă în Programul Național de Dezvoltare a Turismului “Schi în România”, proiect promovat prin H.G. nr. 426/08.04.2009, se află în prezent într-un stadiu avansat de finalizare.

Domeniul schiabil cu lungime totală de 4,5 km și diferența de nivel de 800 m oferit de această investiție va fi unic în România prin spectaculozitatea traseului. Pârtia se împarte în două tronsoane. Pe tronsonul I, cu o lungime de 2,8 km, s-au finalizat lucrările la instalația de transport pe cablu, celelalte lucrări – profilarea pârtiei, parcarea, clădirea administrativă, instalația de iluminare, fiind realizate în procent de 88 %. La tronsonul II, cu o lungime de 1,7 km, lucrările nu au început din cauza lipsei finanțării, se arată în motivația de susținere a amendamentului.

Finalizarea acestei investiții va contribui la dezvoltarea turismului în zonă, prin extinderea domeniului schiabil al județului Suceava, la atragerea de investitori și la crearea de locuri de muncă, mai arată parlamentarii liberali suceveni.

Pentru finalizarea în anul 2017 a lucrărilor la tronsonul I este necesară alocarea sumei de 8,8 milioane lei. Pentru realizarea tronsonului II, sunt necesari 29,4 milioane lei, mai arată liberalii.

 


Intră acum și în grupul de