Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz, în Parlament: Stare alarmantă în România privind tulburările nutriţionale


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, medicul Maricela Cobuz, a atras atenția, marți, în plenul Camerei Deputaților în ceea ce privește starea alarmantă din România privind tulburările nutriționale și a subliniat importanța dieteticianului în sistemul de sănătate românesc.

Cobuz a spus că formarea unei noi specializări în domeniul sănătății, Nutriția și Dietetica a urmărit încă de la începutul înființării, completarea unei verigi lipsă din sistemul de sănătate din România, iar noua categorie profesională de licențiați în nutriție și dietetică are competențe să îndeplinească un rol crucial atât în promovarea și îmbunătățirea sănătății populației cât și în îmbogățirea ofertei serviciilor medicale din România.

„Datele statistice din România indică o stare alarmantă cu privire la tulburările nutriţionale. Doar ca exemplu, 21.3% din români sunt obezi şi 31.1% sunt supraponderali, iar obezitatea infantilă este în continuă creștere.  România are al doilea cel mai mare număr de pacienți diabetici din Europa, cu 1.5-2 milioane diabetici și aproximativ 3 milioane prediabetici. În afară de efectele devastatoare asupra stării de sănătate, nutriția defectuoasă impune costuri bugetare foarte mari şi presiune asupra economiei pentru tratamentele acestor afecțiuni. Din această cauză se impune o definire clară a profesiei şi rolului dieteticianului în România”, a subliniat parlamentarul sucevean.

Ea a spus că Legea 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România, vine în sprijinul acestui proces de completare a spectrului serviciilor medicale de sănătate.

„Dieteticianul este persoana calificată în Nutriție şi Dietetică recunoscută de autoritățile naționale şi care aplică știința nutriției în alimentația şi educația grupurilor sau indivizilor atât în situații de boală cât şi în sănătate şi menținerea ei. În țările UE există aproximativ 35.000 dieteticieni care prin exercitarea profesiei vizează direct optimizarea sănătății europenilor, în colaborare cu alți specialiști din domeniul sănătății și alte domenii asociate” a adăugat Cobuz.

Ea a menționat că trebuie să se aibă în vedere faptul că alinierea la practica europeană şi internațională într-un domeniu esențial pentru om, alimentația, răspunde unei atenționări venite prin declarația de Luxemburg, în urmă cu mai bine de 10 ani , respectiv 29 iunie 2005, când reprezentanții Ministerelor Sănătății ale statelor membre UE, recomandau luarea de măsuri intervenționale asupra stilului de viaţă, din partea fiecărui stat membru, pentru a reduce sarcina bolilor cronice.

Ea a spus că susține aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înființarea, organizarea şi funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România.

„Prelungirea acestui proces duce implicit la deprivarea pacienților de tratament competent şi corespunzător pentru cetățenii noștri, creșterea riscului de îmbolnăviri, reducerea calităţii vieții şi costuri mari din bugetul sănătăţii”, a conchis Maricela Cobuz. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de