Băișanu depune un proiect de lege prin care persoanele apte de muncă să nu mai primească ajutoare sociale: Trebuie să încurajăm munca pentru că altfel nu ne putem dezvolta


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a declarat, vineri, că va depune o inițiativă legislativă prin care ajutorul social să nu mai fie acordat persoanelor apte de muncă.

„Oamenii capabili de muncă trebuie să meargă la muncă și nu să aștepte ajutorul social. Locuri de muncă sunt, iar cine vrea să muncească are unde”, a spus deputatul sucevean.

El a arătat că oamenii apți de muncă trebuie încurajați să muncească.

„Trebuie să eliminăm aceste practici care nu încurajează munca. Nu poți dezvolta o țară prin măsuri prin care se încurajează nemunca”, a spus Băișanu.

El a reamintit că în sprijinul persoanelor și familiilor aflate în dificultate Ministerul Muncii și Protecției Sociale va introduce un program precum venitul minim de incluziune care va acoperi diferența dintre veniturile pe membru de familie și minimum necesar pentru asigurarea nevoilor de bază reprezentând hrana, îmbrăcămintea, igiena personală și menținerea și salubrizarea locuinței.

Băișanu a explicat că acest venit minim de incluziune va fi obținut și de persoanele care realizează venituri din muncă în vederea stimulării menţinerii pe piaţa muncii.

Deputatul ALDE a mai spus că ministrul Muncii i-a transmis că prin venitul minim de incluziune se consolidează componenta pro-muncă, prin introducerea de stimulente financiare în cadrul tuturor componentelor de venit minim de incluziune și păstrarea unei părţi din veniturile câștigate din muncă astfel încât acţiunea socială își schimbă sensul de la o intervenţie reactivă la una pro-activă, iar o altă componentă importantă este menţinerea măsurilor destinate stimulării participării copiilor de vârstă școlară la activitatea educaţională pentru dobândirea unei educaţii ce să permită accesul mai ușor pe piaţa muncii și implicit la un standard de viaţă mai ridicat.

Intră acum și în grupul de