Băișanu: Dacă taxa de solidaritate o dai tot ălora care refuză să muncească, nu am făcut nimic. Eu propun o lege prin care cei care primesc degeaba bani de la stat să nu-i mai primească


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a declarat, luni seara, la TVR în cadrul emisiunii România 9, că taxa de solidaritate este o „struțo-cămilă” între cota unică și impozitul progresiv și crede că dacă fondurile colectate din această taxă se vor folosi tot pentru ajutoare sociale atunci nu va avea utilitate.

Băișanu a spus că „solidaritatea e o chestiune de datorie și de morală nu de punitivitate”.

„Nu te poate obliga nimeni, e din voință proprie. Nu poți să fii uman pentru că te obligă statul ci pentru că o simți”, a spus deputatul sucevean.

El a menționat că imediat după ce se termină vacanța parlamentară va depune o lege prin care va cere ca cei care primesc bani degeaba de la stat și nu muncesc să nu mai primească acești bani.

Întrebat dacă nu va avea o problemă cu partenerii din PSD el a răspuns că nu are o problemă cu partenerii de guvernare, ci cu conștiința proprie.

„În Bucovina, în Suceava, există zeci de firme care caută angajați și nu-i găsesc. Cei care sunt plătiți din banii statului stau la crâșmă și nu fac nimic. Au dreptul să refuze de trei ori o slujbă și eu voi veni cu o lege în care voi propune foarte clar că se poate refuza, în decurs de un an, doar o singură ofertă de muncă”, a spus Băișanu.

El a arătat că aceasta este o propunere și dacă se acceptă e bine.

Întrebat dacă nu va avea probleme în coaliția de guvernare, deputatul sucevean a explicat că „faptul că sunt într-o coaliție de guvernare, nu înseamnă că am devenit alienat”.

Băișanu a mai declarat că încă nu înțelege care este scopul taxei de solidaritate pe care Guvernul vrea să o introducă pe salariile mari din România.

„Cui dai taxa de solidaritate? Dacă o dai tot ălora (celor care primesc ajutoare sociale n.r.), atunci s-a terminat.(…)  Nu spun că e o prostie taxa de solidaritate, dar nu o înțeleg pentru că nu există un draft de lege. Vedem despre ce e vorba, probabil se va veni cu un draft de lege”, a spus liderul ALDE Suceava.

El a mai spus că sunt oameni apți de muncă și refuză locuri de muncă pentru că beneficiază de venitul minim garantat.

Băișanu crede că acest proiect a fost generat de faptul că ALDE s-a opus introducerii impozitării progresive și că s-a încercat o variantă de mijloc.

„E o struțo-cămilă între taxa fixă și impozitul progresiv”, a mai spus deputatul sucevean.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de