Nechifor: Ar trebui regândite ajutoarele sociale. Sunt localităţi întregi unde dai cu tunul să găseşti pe cineva dornic de muncă


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, consideră că modul în care se acordă acum ajutoarele sociale ar trebui regândite mai ales că acesta încurajează nemunca, fiind sunt localităţi întregi unde nu se găsesc persoane dornice de muncă.

El explică într-o postare pe pagina sa de socializare că salariile mai mari din zona publică fac cu ochiul celor care lucrează în privat, nu întotdeauna bine plătiţi, în raport cu muncă prestată şi aflându-se de multe ori în situaţia că salariul primit să nu se regăsească în totalitate pe cartea de muncă şi în contribuţiile la sănătate şi pensie, dar arată că angajările în sectorul de stat vor fi plafonate, ceea ce  înseamnă că nu prea vor mai fi locuri de muncă disponibile în sectorul bugetar.

„Pe de altă parte, salariile din zona publică se vor plăti dacă există buget, mă refer la localităţi şi pe cale de consecinţă la angajaţii din consilii locale şi din companii sau instituţii aflate în subordinea lor”, a menționat Nechifor.

El consideră că Guvernul ar trebui să vină cu măsuri de echilibrare.

„La o primă vedere, ar trebui revizuite prestaţiile care se acordă şi ar trebuie să existe o mare rigoare în acordarea lor, acelora care au într-adevăr nevoie. Unii s-ar putea să zică că nu prea e de stânga chestiunea asta (eu zicând că actualul sistem de prestaţii e foarte de stânga), dar nici nu poţi să treci nepăsător şi să vezi că sunt localităţi întregi unde dai cu tunul să găseşti pe cineva dornic de muncă”, a adăugat deputatul sucevean.

El mai susține că sunt destule pârghii care ajută angajatorul, e şi angajarea temporară că zilier, care presupune doar plata impozitului pe venit de 16%, fără alte taxe, dar sunt şi altele care nu prea sunt acceptate, cum ar fi noua regulă de a datora contribuţii la CAS şi CASS integral chiar şi în situaţia angajării pe timp de lucru redus, dar se va vedea dacă această măsură este constituţională.

„Eu cred că marea problema este calificarea forţei de muncă şi disponibilitatea acesteia de a creşte productivitatea muncii. Cred, în egală măsură, că trebuie stimulat angajatorul să plătească salarii mai mari în raport cu productivitatea muncii, şi mă gândesc că modificarea regulii în ceea ce priveşte datorarea de contribuţii către CAS şi CASS de către angajat în totalitate ar putea ajută în acest sens. Toţi trebuie să înţelegem această modificare prin prisma faptului că lună de lună în contul angajatului se vor regăsi sume mai mari ca asigurat în sistemul public de sănătate, dar şi în sistemul public de pensii. Ori un salariu brut mai mare, înseamnă contribuţii şi mai mari, deci şi pensie mai mare atunci când va fi cazul, însă un salariu mai mare trebuie corelat cu productivitatea şi repet asta e problema majoră astăzi. Un ultim lucru, dacă până acum angajatorul plătea o parte din contribuţii la CAS şi CASS, care ajungeau cine ştie pe unde în marele sac fără fund al bugetului de stat, de acum lucrurile vor fi cuantificabile şi sper că şi angajaţii să înţeleagă lucru ăsta şi să fie mai motivaţi pentru a-şi face datoria pentru care sunt remuneraţi cu salariu”, precizează Nechifor.

El a susținut că datele de la Guvern confirmă aceste aprecieri.

„Creşterea economică e de 5,7%, iar şomajul de 5,3%, despre care premierul Mihai Tudose spune că „mai avem un pic şi avem probleme cu forţă de muncă”. Deocamdată, din punct de vedere macroeconomic stăm bine, agricultura va avea o pondere importantă în PIB, şi dacă reuşim să ne încadrăm şi în ţinta de deficit de sub 3%, atunci chiar e un lucru demn de apreciat. Iar rezultatele vor apare, aşa cum e firesc şi vor fi simţite şi de români, cu întârzierea de rigoare de câteva luni, pentru că aşa funcţionează economia”, a mai scris Nechifor.


Intră acum și în grupul de