Dan Ioan Cușnir susține că primarul Ion Lungu și majoritatea PNL din Consiliul Local Suceava vor să accepte dublarea prețului de producție a energiei termice la centrala Bioenergy


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a anunțat, joi, printr-un comunicat de presă că primarul Ion Lungu și majoritatea PNL din Consiliul Local Suceava intenționează să accepte modificarea contractului cu Bioenergy și Thermonet care să prevadă majorarea la 230 de lei/Gcal a prețului de producție care este în prezent de 116 lei/Gcal.

În comunicat, Cușnir arată că în luna mai a acestui an  Ion Lungu și PNL au votat în Consiliul Local reducerea subvenției pentru căldură cu 62 lei/Gcal ceea ce înseamnă că fiecare familie din Suceava care beneficiază de serviciului centralizat de încălzire va plăti cu 62 lei în plus pentru fiecare gigacalorie consumată.

„Consumul mediu în Suceava este de 1.3 Gkal/luna/apartament deci fiecare familie va plăti începând cu această iarnă, în medie cu 100 lei în plus pentru căldură”, arată liderul PSD Suceava.

El menționează că în luna iunie 2017, Ion Lungu și PNL le-au făcut cadou sucevenilor majorarea taxei de salubritate de la 5 la 9 lei/persoană/lună, o creștere cu 80% în condițiile în care nu au fost în stare să elaboreze un caiet de sarcini profesionist și să organizeze o licitație pentru un serviciu de salubritate modern.

„De Sânziene, în locul celor 5.000 de locuri de muncă promise în campania electorală din 2016, Ion Lungu și PNL le-au oferit sucevenilor 5.000 de sarmale”, adaugă Cușnir.

El mai arată că în luna noiembrie 2017, Ion Lungu și PNL au mai anunțat un cadou pentru suceveni, respectiv majorarea impozitelor și taxelor locale cu 19%, dar că în realitate angajații din Primărie fac simulări care prevăd creșteri cu 30% a impozitelor locale începând cu anul 2018 în condițiile în care Ion Lungu și PNL se dovedesc a fi incapabili să genereze un grad de colectare a impozitelor și taxelor locale de peste 60%.

„Pe final de an, Ion Lungu și PNL le mai pregătesc o surpriză sucevenilor: modificarea  contractului cu Thermonet/Bioenergy și acceptarea majorării prețului de producție a energiei termice de la 116 la 230 lei/Gkal, ceea ce va duce la majorarea subvenției plătite de către Primărie către Thermonet (din banii sucevenilor) cu 114 lei/Gkal. În schimb se întrec în comunicate de presă, ce beculețe colorate și frumoase le for oferi sucevenilor de Craciun!”, precizează Cușnir.

Potrivit liderului PSD Suceava, Ion Lungu și PNL le oferă sucevenilor sarmale în locul locurilor de muncă promise, beculețe colorate de Crăciun în locul unui serviciu modern de salubritate, a unui transport public civilizat și a unui sistem centralizat de încălzire eficient, diplomă de excelență în educație în locul Sălii Polivalente, Stadionului cu nocturna și a Patinoarului acoperit, diplomă de destinație turistică de excelență în loc de locuri de parcare, trafic fluidizat și stații de autobuz.

„Mai avem puțin până când vor elimina iluminatul stradal și în schimb le vor oferi Sucevenilor gratuitate pe linile de metrou!”, conchide Dan Ioan Cușnir.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, în urmă cu o săptămână, că există riscul ca centrala Bioenergy să se închidă din cauză că măsurile guvernamentale au avut ca efect intrarea firmei în dezechilibru financiar.

Lungu a spus în cadrul dezbaterii organizate de Camera de Comerț Româno-Germană cu mediul de afaceri sucevean că Suceava este singurul oraș din România care se încălzește cu biomasă, cu o centrală performantă cu poluare zero.

El a arătat că din păcate există o mare problemă și pe fondul că la nivel european nu se mai dă o mare importanță energiei verzi.

„Atunci când s-a pornit la drum cu această societate de producere a energiei verzi pe biomasă, un parteneriat public-privat, cu investiții de 86 de milioane de euro, lemnul de foc era considerat biomasă. Eficiența acestei investiții vine din certificatele verzi care se acordă. Guvernul a schimbat regulile jocului, de la patru la trei certificate verzi, ba mai mult, din iunie anul trecut, lemnul de foc care se consumă la această centrală nu mai este considerat biomasă”, a spus Lungu.
El a subliniat că aceste decizii guvernamentale au generat  mari probleme la această centrală.

„Societatea care produce agentul termic, nemaiprimind certificate verzi este într-un dezechilibru financiar foarte important și facem eforturi și la Guvern și cred că ar trebui să se revină la ordinul de ministru prin care lemnul de foc era considerat biomasă cum era acum aproape 10 ani când am pornit acest proiect”, a spus Lungu.

El a atras atenția că societatea riscă închiderea.

„Iată că se modifică aceste reguli și, dintr-o societate performantă, riscăm să se închidă pentru că eficiența ei a fost calculată pe certificate verzi”, a explicat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de