Fostul eurodeputat Cătălin Nechifor, după rezultatele alegerilor parlamentare din Italia câștigate de partidul antisistem Mișcarea 5 Stele: Asistăm la o mișcare tectonică a electoratului, o migrare din zona partidelor consacrate, principalul perdant fiind partidele de stânga


Intră acum și în grupul de

Fostul europarlamentar suceavean, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, a comentat, luni, rezultatul alegerilor parlamentare din Italia, alegeri câștigate de Mișcarea 5 Stele, un partid antisistem, apreciind că situația din Europa devine greu de explicat în condițiile în care electoratul nu mai are încredere în partidele consacrate și se îndreaptă spre partide antisistem sau care militează împotriva UE.

Nechifor amintește despre analiza sa privind stânga europeană pe care a realizat-o în noiembrie, (Cătălin Nechifor, după o analiză a situației dificile a social democrației în Europa: ori va avea loc o reinventare a stângii, ori trendul scăderii se va adânci)

iar în acest context a urmărit cu atenție și votul de duminică din Italia.

„Se confirmă ceea ce spuneam atunci. Asistăm la o mișcare tectonică a electoratului, o migrare din zona partidelor consacrate, principalul perdant fiind partidele de stânga. Așa s-a întâmplat și cu Partito Democratico, al fostului premier italian Matteo Renzi, ieri a obținut cel mai mic scor istoric, iar, pe de altă parte, Mișcarea 5 Stele a măturat și cu stânga și cu dreapta, plusând cu o abordare de campanie populistă și anti sistem”, arată deputatul.

Fostul europarlamentar arată că ceea ce se întâmplă în fapt e destul de greu de explicat, dar că se pot intui câteva scenarii.

Astfel, potrivit acestuia, pe de o parte, electoratul arată că s-a săturat de partidele clasice, iar pe de altă parte, într-o Europă profund afectată și de migrația din 2015 – 2016 se constată o lipsă de politici publice care să convingă omul de rând că pentru el va fi mai bine în viitor.

„Sigur că metodele sunt diferite, de la En Marche în Franța, la extrema dreaptă din Germania care are toate șansele să se legitimeze ca principal opozant, la situația deosebită din Austria, la modelul Orban din Ungaria și PiS din Polonia. Despre situația de la noi, iarăși se poate vorbi mult. E limpede că asupra partidelor clasice PSD și PNL există o presiune, pe care dacă nu o simțim încă, vom vedea efectele la europenele de anul viitor”, a explicat Nechifor.

EL consideră că despre alegerile europarlamentare e de urmărit în ce măsură în viitoarea configurație a Parlamentului European își vor face mult mai simțită prezenta partidele de extremă, anti-sistem și anti-europene și în ce măsură blocul de dreapta PPE și de stânga S&D vor reuși să contrabalanseze inițiativele care vor putea pune în pericol însăși esența care a stat la baza creării Uniunii Europene după al doilea război mondial.

„Istoria se poate repeta, iar multe din tarele trecutului au avut în spate, culmea, decizii democratice”, avertizează Cătălin Nechifor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de