Nechifor la România TV: Pensia medie va ajunge la 70 la sută din salariul mediu. Nu va fi foarte repede, dar va fi o creștere de venituri și cu Pilonul II


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a comentat, marți, la România TV necesitatea ca pensia să ajungă la 70 la sută din salariu, arătând că acest deziderat nu va fi foarte rapid atins, dar a menționat că Pilonul II de pensii va contribui la creșterea veniturilor pensionarilor.

Nechifor a arătat că aprecierile că în ultima perioadă pensiile au scăzut în comparație cu salariul sunt nerealiste și se bazează pe artificii matematice.

„De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile angajatorului s-au transferat în sarcina angajatului. Matematic vorbind, salariul brut în România a crescut într-o formulă artificială prin această mutare de contribuție și, în mod evident, când faci raportarea pensiei la salariul mediu, iese un procent mai mic”, a spus Nechifor.

El a spus că pensia medie ar putea ajunge la 70 la sută din salariul mediu într-un interval de timp mai lung, dar compensarea se va face cu sumele provenite din Pilonul II.

„Ne uităm cu jind la cele 70 la sută. Nu va fi foarte repede apropierea de 70 la sută, dar sunt generații care se apropie de pensie și au și Pilonul II care va veni ca o compensare pentru pensia finală.Va fi o creștere de venituri la pensie prin acest Pilon II”, a spus deputatul sucevean.

El a subliniat că s-a reușit să fie echilibrat sistemul public de pensii.

„Eram pe deficit și puneam anual de la bugetul consolidat al statului circa 7 miliarde la pensii. E o problemă a economiei românești”, a spus Nechifor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de