Ioan Bălan: Guvernele lui Dragnea, în loc să ia banii gratuiţi de la Uniunea Europeană, se luptă să confişte banii de pensie economisiţi de peste 7 milioane de români, pun taxe mari pe munca angajaților și nu construiesc un kilometru de autostradă

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a  avertizat, miercuri, că din cauza incompetenţei Guvernelor lui Liviu Dragnea şi a agendei ascunse a PSD-ALDE, România va pierde dreptul de a utiliza miliarde de euro din fondurile europene gratuite.

„Românii trebuie să ştie că România are dreptul să utilizeze peste 42 de miliarde de euro, bani pe care nu îi dăm înapoi, ci putem să îi folosim ca să construim câte ceva în ţară. Din această sumă, în ultimii 4 ani, abia dacă am luat 16%, iar, din aceşti bani care au intrat până acum în România, cea mai mare parte o reprezintă banii care vin automat în subvenţiile din agricultură.  România nu a luat mai nimic din banii care ar fi trebuit să fie cheltuiţi pe fonduri structurale şi de coeziune. În vreme ce guvernanţilor incompetenţi de la Bucureşti le scapă miliarde de euro printre degete, la Bruxelles se discută deja principiile viitorului buget european  2021-2027”, a spus Bălan.

Deputatul sucevean atrage atenția că în vreme ce europenii discută bugetul viitor, Guvernul României nici măcar nu s-a apucat să consume din banii alocaţi pentru perioada de programare 2014-2020.

„Nu vreau să aud scuze despre ”greaua moștenire” căci știm cu toții cine a fost la guvernare în toată perioada care s-a scurs de la începutul exercițiului financiar. Situaţia este cu atât mai condamnabilă pentru coaliţia PSD-ALDE, cu cât doamna Corina Creţu, membru marcant al PSD, s-a oferit să ajute Guvernul ca să ia cât mai mulţi şi cât mai repede din banii pe care îi putem cheltui în construcţia de spitale, reabilitarea de şcoli, construcţia de autostrăzi şi căi ferate”, a declarat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia se pare că inclusiv Corina Creţu a renunţat să mai dea avertismente, pentru că deja se conturează situaţia pierderii a miliarde de euro, ca urmare a neutilizării.

„Dacă oficialii europeni chiar vor lega accesarea banilor nerambursabili de respectarea principiilor statului de drept, atunci este uşor de conturat dimensiunile dezastrului la care ne conduce PSD-ALDE”, a precizat parlamentarul liberal sucevean.

Ioan Balan, deputat şi vicepreşedinte regional PNL, a criticat în termeni duri și aventurile politice ale prim-ministrului Viorica Dăncilă, despre care susține nu numai că a călcat în picioare zeci de ani de construcţie diplomatică românească, ci a pus în pericol şi fondurile care vin de la Uniunea Europeană.

„Doamna Dăncilă, „neconflictuală” din fire, căci așa ne-a prezentat-o domnul Dragnea, afundă România într-un con de neîncredere cum nimeni nu a mai făcut-o în ultimii 28 de ani. Se vede acum, mai mult ca niciodată, că domnul Dragnea este prim-ministrul de facto, iar doamna Dăncilă este purtătorul de cuvânt al domniei sale. Dovadă este şi modul în care domnia sa a fugit, la ceas de seară, în străinătate, cu o agendă ascunsă, sub pretextul că va încheia acorduri comerciale şi aduce bani în ţară. Oare a sperat că o va crede cineva? Unde sunt acordurile economice? Unde sunt investiţiile?”, întreabă Ioan Bălan.

Liderul liberal susține că nu numai că nu acesta a fost scopul vizitei în străinătate, nu numai că Viorica Dăncilă a uzurpat calităţi oficiale şi şi-a asumat prerogative care nu-i aparţin, ci a pus în pericol şi relaţia României cu Uniunea Europeană.

„Nu cred că doamna Dăncilă a fost informată asupra faptului că România este, de peste 10 ani, membră a Uniunii Europene şi că politica noastră externă trebuie să fie în acord cu cea a celorlalte 27 de state. Oare a fost degeaba europarlamentar atâția ani? Numai cu o săptămână înainte, oficialii Uniunii Europene ne avertizaseră că, pentru ţări ca România, fondurile europene vor fi legate de calitatea statului de drept și de respectarea valorilor europene. Parcă în ciudă, Dragnea şi Dăncilă au mai dat un semnal de neîncredere partenerilor noştri europeni. Credeţi că îi pasă lui Dragnea şi Tăriceanu că noi pierdem miliarde de euro pentru că ei se luptă cu caii verzi pe pereţi? Oare au găsit „statul paralel”?”, a mai declarat Ioan Bălan.

El a avertizat că românii trebuie să ştie că Guvernele lui Dragnea, în loc să ia banii gratuiţi de la Uniunea Europeană, se luptă să confişte banii de pensie economisiţi la Pilonul 2 de peste 7 milioane de români, menţin o fiscalitate excesivă pe munca angajaţilor şi nu reuşesc să construiască nici măcar un kilometru de autostradă, „chiar şi un kilometru de 800 de metri, brevetat de domnul Dragnea”.(T.B.)