Fostul șef al Direcției Generale a Vămilor, Nini Săpunaru, susține că anunțul de la Suceava a lui Eugen Teodorovici potrivit căruia vămile vor fi modernizate și că tot ce intră în țară va fi scanat este „ușor politicianist”


Intră acum și în grupul de

Fostul șef al Direcției Generale a Vămilor, Nini Săpunaru, a declarat, luni,  că anunțul făcut la Suceava de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorivici, că tot ceea ce va intra în țară prin vămi va fi scanat este „ușor politicianist”.

Nini Săpunaru a explicat, luni, la B1 TV procedura de scanare în vămi și a spus că aceasta nu este o procedură simplă, arătând că se scanează TIR-urile cu grad mare de risc, de exemplu cele care transportă legume-fructe unde ar putea fi ascunse și droguri sau țigări de contrabandă. El a adăugat că, dacă în urma scanării se observă anumite neregularități, TIR-ul respectiv este apoi deschis și verificat manual.

Fostul șef al Vămilor a mai spus că în ceea ce privește contrabanda cu țigări, aceasta se face în cea mai mare parte peste frontiera verde și nu prin vămi.

Nini Săpunaru consideră că ar putea fi redusă evaziunea fiscală prin vămi dacă s-ar acorda celor care depistează transporturile ilegale un bonus de 10 la sută din valoarea recuperată, exemplificând că la un TIR unde statul pierde 1,2 milioane de lei prin netaxare, ar câștiga o suma importantă dacă cel care depistează transportul primește 120.000 de lei.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat, vineri, la Suceava, că Vama Siret va fi modernizată și că va fi realizat un proiect care va include modernizarea tuturor punctelor vamale din țară.

„Eu am declarat că este un obiectiv foarte ambițios, dar care se va și realiza”, a spus ministrul într-o conferință de presă subliniind că toate punctele vamale din această țară vor fi modernizate.

El a menționat că va face o inițiativă în Guvern pentru ca toată infrastructura din vămi să aparțină Ministerului Finanțelor Publice, respectiv cea rutieră de la Ministerul Transporturilor, dar și de la consiliile locale și de la celelalte instituții.

 

 

„ Să aparțină de o singură structură publică pentru ca noi să putem să investim să le reabilităm, după care se face administrarea în comun”, a spus ministrul.

 

El a estimat că până la finalul acestui an, sau cel târziu în 2019 se va încheia proiectul.

 

„Eu spun final de an, vreau să le vedem clar reabilitate. Pentru că dacă avem această schimbare, adică aparțin de Ministerul de Finanțe, poate primul la mână, se va schimba legislația la nivel național astfel încât zona fiscală, zona de vamă să fie declarată ca fiind zonă de interes național, exact cum e zona de apărare. Această zonă a fisculului, a vămii să aibă același tratament. Cu alte cuvinte să pot să cumpăr din piață, imediat, ce serviciu sau lucrare am nevoie, adică să nu stai luni de zile să cumperi un echipament, să asfaltezi o infrastructură rutieră, să dotezi vameșii cu echipamentele necesare”, a spus Teodorovici.

El a menționat că această  modificare va trebui să aibă și avizul CSAT și că deja s-a vorbit și că este o abordare corectă, de toți acceptată.

 

„Odată schimbată această parte legislativă automat aceste lucruri se pot întâmpla imediat. Pentru că suntem Ministerul de Finanțe, banii îi putem pune și va fi vama reabilitată modernizată cu tot ce înseamnă echipamente de scanare fixe, mobile și portabile. Nu va exista ideea de nefuncțional. Toate vor fi cu scanere. Nu se va face pe eșantion. Tot ce înseamnă acces în țară tot va fi cu scaner fix. Nu ai cum să treci decât prin scanere și va fi făcut 100% scanat nu pe eșantion. Eu așa îmi doresc. Va fi o veste foarte bună pentru cei care trec granița”, a declarat ministrul.

El a menționat că numai din țigări se aduc pagube la bugetul se stat anual cam de un miliard de euro anual.

 

Într-o întâlnire cu mediul de afaceri sucevean la USV, ministrul Finanțelor a spus că pentru diminuarea pieței „negre” va trebui ca în primul rând să fie verificat tot ceea ce intră în țară.(T.B.)


Intră acum și în grupul de