Grevă de avertisment la spitalele din județul Suceava. Liderul Sanitas Suceava, Romică Balan: Ne întrebăm care a fost raţiunea creşterilor salariale importante într-o singură tranşă cu riscul de a crea foarte mari nemulţumiri şi creând premizele ca unităţile sanitare să nu aibă fonduri suficiente pentru dezvoltare, pentru medicamente, investigaţii medicale


Intră acum și în grupul de

Membri ai Sindicatului Sanitas Suceava, dar şi reprezentanţi ai Sindicatului Solidaritatea Sanitară au participat, luni, în intervalul orar 9,00-11,00, la o grevă de avertisment cu pichetarea unităţilor spitaliceşti, fără afectarea pacienţilor internaţi în spitale.

Liderul Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Suceava, asistent medical Romică Balan, a declarat, luni, că în Consiliul Naţional al Sanitas s-a efectuat o analiză privind nemulţumirile personalului din sistemul sanitar după aplicarea Legii salarizării unice şi redactarea Regulamentului de sporuri.

El a spus că au beneficiat de creşteri salariale începând cu data de 1 martie 2018 doar medicii şi asistenţii medicali arătând că pentru alte categorii de personal nu au fost majorări salariale,  precum personalul TESA, personalul de îngrijire, infirmiere, îngrijitoare, brancardierii sau  farmaciştii şi biochimiştii .

Balan a explicat că în urma aplicării şi a noului Regulament de sporuri au fost situaţii în care sporurile acordate în unele secţii au fost diminuate, iar din acest motiv s-au înregistrat pierderi salariale pentru aproximativ 10 la sută din personalul angajat în unităţile sanitare.

Liderul USJ Sanitas Suceava a mai spus că în perioada grevei  de avertisment cu întreruperea activităţii a fost menţinută activitatea de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, iar pacienţii spitalelor care erau programaţi pentru intervenţii chirurgicale, investigaţii medicale sau pentru tratament la ore fixe nu au avut de suferit în urma acţiunii de protest a sindicaliştilor Sanitas, în timp ce pacienţii cronici au fost puşi în aşteptare în intervalul orar 9-11.

Balan a precizat că în cursul zilei de marţi este programată o întîlnire a reprezentanţilor SANITAS cu premierul României, iar în cazul în care revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, în data de 11 mai va fi declanşată greva generală în sistemul sanitar.

“Dacă la întâlnirea de mâine, stabilită de comun acord între sindicate şi prim ministrul României nu se vor rezolva revendicările noastre, urmează ca pe data de 11 mai să se declanşeze o grevă generală”, a subliniat Balan.

El a arătat că acţiunile de protest ale SANITAS sunt susţinute şi de sindicatele Solidaritatea şi Hipocrat.

Liderul USJ Sanitas Suceava a explicat că sunt situaţii în care veniturile nete ale unor angajaţi din sistemul sanitar au scăzut, chiar dacă salariile nu au fost micşorate, dând ca exemplu venitul unui liftier care a scăzut de la 2100 de lei la 1400-1500 de lei.

“Trebuie să înţelegem că îngrijirile medicale se referă la toată echipa care asigură îngrijirea medicală şi atunci vorbim nu neapărat despre cei de la patul bolnavului sau de cei care efectiv îngrijesc bolnavul, ci şi de cei care se ocupă de funcţionarea spitalului, de personalul TESA, de electricieni, tâmplari, brancardieri, de cei de la achiziţii, fără de care activitatea nu s-ar putea desfăşura, de cei din farmacii etc”, a subliniat Balan.

Liderul sindical a menţionat că nici salariile moaşelor nu au fost majorate, deşi sunt situaţii în care în sălile de naşteri lucrează moaşe absolvente fie a unei şcoli postliceale sanitare, fie a unei facultăţi de profil, în timp ce în cazul personalului TESA din spitale nu au fost operate majorări salariale, iar în prezent salariile acestuia sunt cuprinse între 2000 şi 4100 de lei, nemaifiind acordat sporul de calculator de 15 la sută, întrucât a fost desfiinţat prin lege, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor personalului TESA.

El a adăugat că, spre exemplu, o infirmieră ridică în mână,  în momentul de faţă, venituri cuprinse între 1400 şi 2300 de lei, în funcţie de vechime şi de secţia în care lucrează.

Balan a mai precizat că se doreşte “o motivare în interiorul sistemului sanitar şi în interiorul echipei medicale”, întrucât nu e corect ca în interiorul aceluiaşi sistem unii să beneficieze de majorări salariale, iar alţi angajaţi nu.

El a mai arătat că SANITAS consideră că puteau fi alese şi alte variante de majorare a salariilor din sistemul sanitar, în mai multe tranşe.

“Ne întrebăm care a fost raţiunea celor care au elaborat legea să facă aceste creşteri salariale importante într-o singură tranşă, punând în sarcina spitalelor plata salariilor, cu riscul de a crea foarte mari nemulţumiri şi creând, în acelaşi timp, premizele ca unităţile sanitare să nu aibă fonduri suficiente pentru dezvoltare, pentru medicamente, investigaţii medicale, materiale sanitare. Lucrurile acestea sunt la fel de importante pentru vindecarea pacientului. Să ştiţi că şi dieta are un rol important, investigaţiile cu certitudine și tratamentele”, a spus Balan.

Întrebat cât la sută din bugetul alocat unui spital reprezintă cheltuielile salariale ale angajaţilor, liderul sindical a răspuns că în judeţul Suceava cheltuielile cu plata drepturilor salariale sunt cuprinse între 55 şi 75 la sută din buget.

Reamintim că revendicările Federaţiei SANITAS vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30 la sută, pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sistemul sanitar, precum şi negocierea şi semnarea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de Sănătate.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de