Deputatul Ioan Bălan îi cere ministrului Culturii să facă public, dacă există, un calendar de evenimente al Guvernului privind aniversarea unirii Bucovinei cu Țara. Până acum doar autoritățile locale, prin implicare și cu resurse proprii, fac eforturi importante pentru a aniversa unirea Bucovinei cu România


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut ministrului Culturii, George Ivașcu, să prezinte calendarul de evenimente aprobat, la nivel guvernamental, cu privire la aniversarea unirii Bucovinei cu România, înainte și la data de 28 noiembrie 1918.

Bălan arată că prin Hotărârea de Guvern nr.597/2017 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii și pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 465/2016 privind înființarea, organizarea, funcționarea și atribuțiile Departamentului CENTENAR, structura guvernamentală abilitată să se ocupe de organizarea evenimentului aniversării Centenarului Marii Uniri a trecut în subordinea Ministrului Culturii.

„Din păcate, însă, la peste 8 luni de la reorganizarea departamentului, sunt imposibil de identificat acțiunile acestuia într-un an cu semnificație identitară deosebită”, a spus Bălan.

El îi amintește ministrului că, potrivit prevederilor legale, Ministerul Culturii și Identității Naționale este abilitat să formuleze propuneri către Comitetul interministerial pentru Centenar privind calendarul activităților ce decurg ca obligații legale ale autorităților și instituțiilor publice cu privire la aniversarea Centenarului României 1918-2018 și a Primului Război Mondial; să asigure, în condițiile legii, finanțare pentru proiectele derulate prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, dedicate promovării identității naționale și aniversării Centenarului României 1918-2018 și a Primului Război Mondial; să sprijine, în condițiile legii, activități și manifestări pentru promovarea proiectelor dedicate aniversării Centenarului României 1918-2018 și a Primului Război Mondial, prin expoziții, simpozioane, sesiuni de comunicări, congrese, colocvii și alte asemenea activități; să îndeplinească orice alte atribuții conform legii, în scopul derulării proiectelor și acțiunilor dedicate aniversării Centenarului României 1918-2018 și a Primului Război Mondial.

„În ciuda competențelor atribuite prin lege, Ministerul Culturii nu au reușit să se ridice la înălțimea evenimentelor istorice, atunci când, la data de 27 martie 1918, am aniversat unirea cu Basarabia”, a spus Bălan.

El îi cere ministrului, în condițiile în care la 28 noiembrie 1918 autoritățile locale, prin implicare și cu resurse proprii, fac eforturi importante pentru a aniversa unirea Bucovinei cu România, să facă public calendarul de evenimente aprobat, la nivel guvernamental, cu privire la aniversarea unirii Bucovinei cu România, înainte și la data de 28 noiembrie 1918.

El cere și o situație detaliată cu privire la creditele bugetare aprobate de Guvern în vederea susținerii aniversării Centenarului României 1918-2018 și a Primului Război Mondial pentru evenimentele din Bucovina.

Totodată, el solicită precizări dacă Ministerul Culturii organizează activități aniversare și în cadrul comunităților de români care trăiesc în nordul Bucovinei.(N.B.)


Intră acum și în grupul de