Legea Băișanu prin care cei care sunt apți de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale, avizată de Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Băișanu: România care muncește trebuie respectată!


Intră acum și în grupul de

Propunerea legislativă a deputatului ALDE de Suceava Alexandru Băișanu referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat care prevede că persoanele apte de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale a fost avizată, marți, de Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

Băișanu a declarat că în această comisie proiectul a fost îmbunătățit în sensul că a fost prelungit de la șase luni la un an termenul la care se poate reanaliza solicitarea.

Deputatul ALDE Alexandru Băișanu a salutat votul acordat în Comisia de Muncă din Camera Deputaților și a precizat că urmează votul în plenul Camerei Deputaților.

„Mulțumesc tuturor membrilor Comisiei de Muncă pentru votul acordat. România care muncește merită respectată! Astăzi, am spus un nu hotărât lenei!”, a transmis Băișanu.

Băișanu a subliniat că persoanele care nu pot presta o muncă vor primi în continuare un ajutor din partea statului.

Proiectul de lege a fost votat la începutul lunii aprilie în Senat..

Potrivit acestei legi, refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social.

Astfel, pentru sumele acordate ca ajutor social, toate persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.

Prin această lege persoanele care se dovedesc a munci fără formă legală, își pierd dreptul de a primi ajutor social.

Mai mult, legea prevede că „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de  agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”.

Tot această lege stabilește că „pentru  menținerea dreptului  la ajutorul social, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin 6 luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care  le  dețin în proprietate”.

 

 

 


Intră acum și în grupul de