Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan condamnă abuzurile faţă de instituţiile şi comunităţile de români de la Cernăuţi, dar și atitudinea nepăsătoare a ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, membru al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților și-a exprimat, vineri, profunda îngrijorare față de intervenţia brutală a unor instituţii de forţă din Ucraina faţă de unele instituţii ale comunităţii de români de la Cernăuţi şi solicită autorităţilor ucrainene să deschidă imediat calea dialogului cu autorităţile române şi să aibă în vedere principiile şi valorile europene în privinţa minorităţilor naţionale.

„Am aflat, cu deosebită întristare, că Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziţii la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi la o librărie românească cu numele „Mihai Eminescu” din Cernăuţi. Din informaţiile care au ajuns în România, s-ar fi încălcat, astfel, atât dispoziţii legale care sunt în vigoare din Ucraina, cât şi hotărâri definitive ale instanţelor de judecată ucrainene sau convenţiile internaţionale privind drepturile minorităţilor naţionale”, a declarat Ioan Bălan.

Parlamentarul sucevean a spus că situația l-a întristat, în primul rând, pentru că la finalul anului trecut, a fost personal în Ucraina unde a avut întâlniri cu oficiali din statul vecin, atunci când s-a pus gând rău şcolilor româneşti cu predare în limba română.

„Vă spun sincer că am plecat din Ucraina aproape convins că vecinii noştri nu vor mai lua decizii în grabă şi nici eronate faţă de minorităţile naţionale, dintre care cea de români depăşeşte 400 de mii de suflete care gândesc, trăiesc şi simt româneşte”, a spus Bălan.

El a adăugat că speră „din tot sufletul” ca obiectul acţiunii serviciilor de securitate să nu fie legat de panourile consacrate Centenarului Unirii, prin care românii au omagiat, într-un mod extrem de paşnic, România mare şi Bucovina istorică.

„ Sper că nu s-a invocat pretextul absurd că acele materiale ar fi îndemnuri la revizionism şi la atacarea ordinii constituţionale, pentru că românii din Ucraina sunt cei mai paşnici cetăţeni din toată Ucraina. De atâţia ani de zile, autorităţile ucrainene au avut timp să îi cunoască pe români şi să îşi dea seama că românii respectă statul ucrainean, respectă instituţiile şi ordinea constituţională din Ucraina şi că sunt de departe cei mai ataşaţi la valorile europene”, a sublinia deputatul sucevean.

Bălan a precizat că așa cum el, împreună cu alţi parlamentari, s-a deplasat imediat la Kiev în chestiunea şcolilor cu predare în limba română şi a arătat că pe calea dialogului diplomatic orice problemă îşi găseşte rezolvarea, și-ar dori ca şi în această chestiune, autorităţile ucrainene şi cele române să deschidă rapid canale puternice de comunicare, pentru a elimina orice fel de tensiuni.

„România este un exemplu la nivel european în privinţa respectului pentru drepturile minorităţilor naţionale. Cred că am putea să le oferim vecinilor noştri tot suportul şi asistenţa tehnică, în aceeaşi chestiune. Este drept că sunt destul de mâhnit să văd că autorităţile de la Bucureşti, mai ales Ministerul Afacerilor Externe, nu s-au deranjat foarte tare să fie ele primele care să deschidă calea dialogului. Atitudinea nepăsătoare a domnului Meleşcanu ne dă mult de gândit în legătură cu cât preţ pun actualii guvernanţi pe soarta a sute de mii de români care nu trăiesc în ţara lor mamă”, a conchis Ioan Bălan.

În data de 11 iunie 2018, între orele 11.00 şi 14.55 (conform procesului-verbal), un grup de 12 colaboratori ai Direcţiei Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în regiunea Cernăuţi şi 2 martori, au efectuat, încălcând Hotărârea judecătorească care prevedea, nominal, un grup de numai 7 oameni, o percheziţie la sediul Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi în Librăria “Mihai Eminescu”, situată în acelaşi imobil (str.Kobîleanska nr.9). Facem precizarea că Centrul nostru este un ONG al românilor din Ucraina, înregistrat conform legislaţiei ucrainene – se spune într-un comunicat de presă al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Percheziția a avut ca scop „identificarea şi ridicarea hărţilor geografice, a literaturii, ziarelor, înscrisurilor, agendelor, a stik-urilor de memorie, harddiscurilor externe, CD-urilor optice, care conţin îndemnuri la acţiuni în vederea modificării hotarelor teritoriale sau a frontierelor de stat ale Ucrainei, la violarea ordinii constituţionale a Ucrainei”.(T.B.)


Intră acum și în grupul de